Bydlení a svět věcí

Foto:  Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Keramika, sklo, výrobky ze dřeva, textil, přírodniny, ale i květiny, vázy, sošky, hodiny, svícny a svíce, moderní design, starožitnosti, účelné předměty denní potřeby i věci výlučně dekorativní,  stylovost, vybraný vkus, střídmost a elegance, útulná důvěrnost a konec konců i nevkus nebo kýč – to všechno lze najít pod současným pojmem bytové doplňky.

Foto:  Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Je jisté, že právě bytové doplňky dotvářejí atmosféru každého bydlení a mnohdy teprve ony dělají toto bydlení domovem. Vypovídají nejen o vkusu lidí, kteří se jimi obklopují, ale také o jejich životě – o stavu jejich mysli, o jejich povahovém založení, o způsobu, jakým tráví svůj čas, o jejich zkušenostech nebo např. i touhách a ambicích a svým způsobem i o jejich sociálním postavení, i když dnes méně významně, než tomu bylo v minulosti.


Potřeba ozvláštnit své bydlení je stará jako lidstvo samo – svůj počátek má ve výzdobě skalních obydlí a jakkoli se v čase i v různém společenském prostředí během celých tisíciletí proměňovala, byla vždycky jedním ze základů hmotné kultury. Dobovým představám o tom, co je krásné, podléhala vždy a podřizuje se jim i dnes. Od dob, kdy vznikl trh, mu diktovala, u nás v dobách nedávno minulých např. se zase do jisté míry musela přizpůsobit tomu, co „trh“ nabízel. Tento stav měl patrně vliv na rozvoj kutilství u nás, i na vášeň chatařství a chalupářství. Zejména v rekonstruovaných chalupách se lidé i prostřednictvím zdobení jejich interiérů s použitém doplňků vraceli do ideologicky zavržené doby před válkou, do světa starých věcí většinou z lidového prostředí, které mnohdy připomínají také dávná řemesla.

Muzeum v Asomatu, Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

V románové studii totality George  Orwella „1984“ to byla právě návštěva krámku, v němž našel staré, dávno zapomenuté věci, co přispělo k odbojnému postoji hlavního hrdiny. Předměty, které nás každý den obklopují, nejen dotvářejí život člověka a jeho cítění, ale mají také schopnost o něm dávno po jeho konci vypovídat.

V malé vesničce Asomatos v jihozápadní části Kréty, která jako součást Řecka prošla v nedávné minulosti rovněž obdobím totality, žije čtyřiaosmdesátiletý pravoslavný kněz, jehož úcta k tradici přiměla pečlivě shromažďovat věci, které ať už jako předměty denní potřeby nebo jako dekorace,  sloužily jeho prarodičům a rodičům a později i ty, které byly součástí jeho vlastního života. Tato vášeň ovšem našla logické a velmi praktické vyústění – opravdu pozoruhodná sbírka, která mj. zachycuje dobrých 150 let dějin krétského venkova dnes nezdobí knězovo bydlení. Vyhradil jí část svého domu a zřídil malé muzeum, které se těší velkému zájmu turistů.

Sklon těžko se loučit se starými věcmi a silný shromažďovací pud mohou vést k tomu, že vás věci zahltí, se váš domov postupně promění v muzeum a vy se v něm nakonec, možná ani nebudete vědět přesně proč, nebudete cítit dobře. Tak jako lidé potřebují  prostor, aby mohli žít, potřebují svůj prostor i věci, aby nás mohly obdarovat svou krásou či důvtipem, které do nich vložili jejich tvůrci, a  nám se vyplatí věnovat mu pozornost. 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Moderní design - Anna Hanzalová, Foto: Czechdesign

Možnosti zvýšit pomocí různých doplňků praktickou i estetickou kvalitu prostoru, který obýváme, se u nás v posledních letech rozšířily zcela nebývale. Dostává se nám také dostatek možností inspirace a kvalitního poučení, máme příležitost seznamovat se s dříve málo známými přístupy, jako je např. dnes už populární a rozhodně pozoruhodné  umění feng šuej. Jistě zůstává otázkou, jak jsou tyto možnosti využívány – závisí to zčásti na finančních prostředcích, ale možná daleko více na vkusu. Kultura bydlení je spojena s mnoha společenskými atributy, vyvíjí se a nedá se uměle nadiktovat. Tak jako lidé a věci, i ona vyhledává svůj čas a prostor.
19.08.2005 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444