Kde se vzala
Lahůdka nabitá zdravím
Během krátké doby získala brokolice díky osvětě na popularitě a stala se z ní žádaná a oblíbená zelenina, která skýtá i báječný gastronomický zážitek.Jako všechny brukvovité druhy zeleniny má protirakovinné účinky a je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. Přestože ji tvoří téměř z devadesáti procent voda, je plná živin a můžeme ji považovat za bojovníka proti rakovině číslo jedna a hvězdu zdravé výživy. Obsahuje především bílkoviny, vlákninu, cukry, vápník, fosfor, draslík, vitamin C, B1, B2, B9 (kyselina listová), provitamin A a vitamin E a také důležité sloučeniny síry, například sulforafan, který mimo jiné zabíjí bakterie způsobující žaludeční vředy. Má vysoký obsah antioxidačního beta-karotenu, který v organismu napomáhá snižovat obsah volných radikálů.
Brokolici z domácí sklizně můžeme mít v červnu až listopadu, po celý rok je k dostání brokolice z dovozu. Zvadlé stonky nebo nakvetlé růžice jsou známkou nízké kvality; vybírat bychom měli růžice s tmavě zeleným, fialovým nebo namodralým odstínem, jelikož obsahují více beta-karotenu a vitaminu C než světle zelené nebo žluté. Zužitkujeme i listy, které obsahují více vitaminu A než růžice.