Bienále Brno 2004 končí

Bienále grafického designu Brno 2004 se chýlí k závěru. Exponáty 21. ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky lze v Moravské galerii vidět už jen do neděle (24. října). Poslední příležitost mají také zájemci o komentovanou prohlídku této jedinečné výstavy - ve čtvrtek 21. října je výstavou provede kurátorka bienále Marta Sylvestrová.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Velká cena bude na závěr bienále předána Fumio Tachibanovi z Japonska

Výklad začíná v 17 hodin v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí, kde jsou vystaveny exponáty ze zemí od A po K, a poté pokračuje v Uměleckoprůmyslovém muzeu na Husově 14 (země od J po USA).
Letošní bienále, které je věnováno grafickému designu, ilustraci a písmu v knihách, novinách, časopisech a nových médiích, už nyní překonává v návštěvnosti minulý ročník, který byl přitom zaměřen na tradičně divácky atraktivnější plakát a na firemní, informační a reklamní grafiku (20. bienále Brno 2002 vidělo 14 178 lidí). Je to překvapení, protože „knižní“ ročník býval vždy méně navštěvován než „plakátový“, s nímž se pravidelně střídá. Důvodem je patrně zvyšující se prestiž bienále a informovanost o něm jak v zahraničí, tak na domácí půdě.
Brněnské bienále patří – přes svou specifičnost - k nejvýznamnějším kulturním akcím u nás. „Od nového tisíciletí zaznamenává Bienále Brno stoupající zájem mladých lidí,“ říká kurátorka Marta Sylvestrová. „Svědčí o tom velká účast studentů odborných škol na sympóziu i mezi návštěvníky výstavy. Přijíždějí početné skupiny studentů grafického designu a vizuální komunikace nejen od nás, ale i z blízkého zahraničí – z Vídně, Tallinu, Krakova, Bratislavy, dokonce i z Moskvy. Stejnou měrou projevují zájem o výstavu individuální mladí návštěvníci, pro něž je vizuální kultura součástí životního stylu,“ konstatuje Sylvestrová.
Pozitivem letošního bienále je i vzrůstající zájem tvůrců o kategorii nových médií – lze předpokládat, že bude i nadále vzrůstat oproti klasickým tištěným médiím, které ve výstavě tradičně převažují. „Opět kontujeme, že tuto kategorii obeslali mladí designéři, pro něž je digitální vizuální komunikace součástí života,“ poznamenává M. Sylvestrová.
Nejlepší exponáty bienále vybrala mezinárodní porota. Hlavní cena – Zlaté B - putuje letos do Japonska, získal ji Fumio Tachibana za stránky časopisu Idea a převezme si ji v Brně právě o nastávajícím víkendu. Porotu zaujal netradičním využitím papíru ke kolážím, asamblážím, návrhům papírového oděvu, netradiční kolážované či recyklované typografii. Potvrdilo se tak, že Japonci, kteří vždy projevují o účast na brněnském bienále velký zájem, jsou v grafickém designu stále dobří. V České republice zůstalo 7 ze 16 udělených cen. „Jde přitom z větší části o práce mladých grafiků, kteří právě ukončili nebo letos končí svá vysokoškolská studia,“ dodává Sylvestrová. Na konci bienále bude na základě hlasování novinářů, kritiků a odborné veřejnosti, které stále ještě probíhá, ještě vyhlášena Cena kritiky.
Hvězdou letošního bienále byl bezpochyby Stefan Sagmeister, který měl v Brně samostatnou výstavu a jehož některé práce jsou dosud k vidění ve výstavě mezinárodní poroty v přízemí Uměleckoprůmyslového muzea. Rebel grafického designu proslul svými návrhy pro hudební průmysl (k jeho klientům se řadí Rolling Stones, Lou Reed či Aerosmith), k designu neváhá použít vlastní nahé tělo a jeho tvorba nezapře hravost a ironii. Tamtéž prezentuje výjimečně graficky ztvárněné umělecké publikace pro nakladatelství Phaidon i Julia Hasting.
Do neděle trvají i další tři doprovodné výstavy Bienále Brno, a to Práce ze Švýcarska, které představují tamní současný design mladých autorů, Kniha v českém kubismu a Rakouská typografie.
21.10.2004

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444