Betonová krytina: Ideální volba pro vaši chalupu

Při plánování rekonstrukce střechy starší chalupy nebo nové chaty je jedním z klíčových rozhodnutí výběr správné střešní krytiny. Střešní krytina by měla být nejen esteticky přitažlivá, ale také funkční, odolná vůči povětrnostním vlivům a snadná na údržbu.

Nové trendy v pokrytí střech

S tradičním vzhledem chalupy se nejčastěji spojuje klasická taška nebo šindele. Tyto střešní krytiny jsou vyrobeny z různých materiálů a disponují mnoha barvami a styly.

Moderní doba přináší i nové technologie výroby střešních krytin. Mezi ně patří například betonová taška, která se stává čím dál víc vyhledávanou volbou střešní pokrývky nejen pro starší chalupy, ale také pro moderní domky a roubenky.

Vlastnosti betonových tašek

Betonové střešní tašky disponují mnoha pozitivními vlastnostmi. Díky své vodotěsnosti a mrazuvzdornosti jsou vhodné i pro oblasti s extrémními povětrnostními podmínkami, například v horském prostředí. Mezi jejich další přednosti patří pevnost a odolnost vůči mechanickému poškození, tlaku a deformacím. Precizní výroba zajišťuje, že všechny tašky mají přesné rozměry, což značně usnadňuje pokládku.

 

Výhody betonových střešních krytin

1. Zvýšená odolnost

Betonové tašky jsou mechanicky odolné, rozměrově stálé a velmi pevné. Jejich pevnost se s postupujícím časem zvyšuje tak, že jsou velmi odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nevadí jim silný vítr, bouřky, prudký déšť, nánosy sněhu, kroupy, ani extrémní sluneční záření.


2. Ekologické řešení

Betonová krytina je ekologická a šetrná k životnímu prostředí, protože je vyrobena z recyklovatelných materiálů. Navíc je jejich výroba energeticky efektivnější než u pálených střešních krytin.

3. Vysoká životnost

Betonové tašky mají velmi dlouhou životnost.  Díky použití moderních materiálů jsou odolné proti degradaci, vydrží tak mnoho let bez nutnosti opravy nebo výměny. Životnost betonových tašek může být až 80 let.

 

Nevýhody betonových střešních krytin

Betonové střešní tašky jsou vyráběny z přírodních materiálů. Drobné rozdíly v barvě a v povrchové struktuře jsou zcela normální a odpovídají požadavkům normy. K barevným rozdílům může dojít i během let vlivem povětrnostních podmínek a slunečního záření. Moderní technologie výroby betonových tašek dokáží udržet barevnou stabilitu betonových tašek (např. modely s povrchovou úpravou Protector PLUS).

Betonové tašky najdou využití u nových i starších chalup

Pokud hledáte ideální nadčasový materiál, který se hodí pro realizaci střechy u různých druhů chalup, včetně dřevěných roubenek, rustikálních rekreačních obydlí i nových chalup, betonová krytina je vynikající volbou.

Pokud uvažujete o rekonstrukci střechy jakékoliv starší chaty nebo chalupy, ještě před započetím stavby je třeba si nechat posoudit stav krovu odborníkem, který spočítá jeho únosnost pro novou betonovou skládanou krytinu.

Přizpůsobí se typu stavby…

Betonové střešní tašky se vyrábí v široké škále barev a tvarů, což umožňuje vzhled střechy dokonale sladit s celkovým stylem budovy. Pro dřevěné roubenky se hodí tradiční tvarované betonové tašky, které skvěle zapadnou do venkovského prostředí, jako jsou například Classic nebo Reviva, zatímco pro moderní chalupy jsou vhodné betonové střešní tašky s rovným profilem a čistými liniemi, jež budou odpovídat architektonickému stylu domu.

 

Proč zvolit betonové tašky BMI BRAMAC?

Betonová krytina od BMI BRAMAC je synonymem pro extrémní pevnost, trvanlivost, odolnost, dlouhou životnost a minimálními nároky na údržbu.

Mezi nejoblíbenější betonové tašky BMI BRAMAC patří modelové řady Tegalit a Classic.

Modely Tegalit STAR nebo Protector PLUS mají plochý profil a jednoduché linie, což jde ruku v ruce s moderní architekturou. Díky speciálním, do povrchu integrovaným pigmentům, odráží tašky s technologií STAR část infračerveného záření, čímž omezují přehřívání střechy.

Modelová řada Classic má klasický zvlněný profil. Vyrábí se v několika povrchových úpravách. Classic STAR podobně jako Tegalit STAR odráží část infračerveného záření a snižuje přehřívání střechy.

Classic Protector PLUS (jako všechny modely s touto povrchovou úpravou) má na svém povrchu vrstvu vysoce probarveného jemnozrnného betonu, který zaplní všechny nerovnosti a vytvoří dokonale hladký povrch. Tato technologie zajišťuje dlouhodobou ochranu původní barevnosti a zároveň omezuje usazování mechů a nečistot. Betonové tašky Classic Protector PLUS se vyrábí v matném provedení v pěti barevných odstínech, jsou skvělým řešením pro tradiční zděné chalupy.

Classic AERLOX ULTRA je o 30 % lehčí než srovnatelná betonová taška. Speciální technologie AERLOX vychází při výrobě z optimalizace tvaru tašek a použití cementu vysoké kvality v kombinaci se speciálním kamenivem. I přes nižší hmotnost si tento model uchovává požadované vlastnosti, jako jsou tvarová stálost, pevnost a mrazuvzdornost. Povrch tohoto modelu je ošetřen osvědčenou technologií Protector PLUS.

bydlinek Historie výroby betonových tašek
Beton je přírodní materiál, který byl vynalezen Římany před 2000 lety a byl znovuobjeven na počátku nového věku. Betonové střešní tašky se začaly ve velkém nejprve vyrábět v Německu, ale i v České republice má jejich výroba dlouhou tradici. Betonové tašky se vyrábí už zhruba 200 let z vysoce zhutněného kvalitního betonu z prvotřídních surovin (křemičitý písek, portlandský cement, voda a oxidy železa). Směs se plní do forem, která se zhutňuje a následně ztvrdne. Výroba betonových tašek je šetrná k životnímu prostředí.

 


Pokud máte zájem o další informace týkající se stavebních prací nebo rekonstrukce chaty či chalupy, mohou vás zajímat další rubriky na Bydleni.cz:

  • Střešní materiály: V této rubrice naleznete další informace o různých typech střešních materiálů, které můžete zvážit při rekonstrukci střechy chaty nebo chalupy.
  • Klempířské a pokrývačské práce: Jak najít pokrývače? Rubrika obsahuje informace o tom, jak najít profesionálního pokrývače pro práce na střeše.
  • Izolační materiály: Tato rubrika poskytuje informace o různých typech izolačních materiálů, které můžete použít pro izolaci střechy, stěn nebo podlahy chaty nebo chalupy.
  • Komínové systémy: Zde naleznete informace o různých typech komínových systémů, které můžete zvážit při rekonstrukci nebo stavbě nového komínu pro chatu nebo chalupu.
05.06.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444