Barevnou střechu ano nebo ne?

Devatenáct barev pro střechy Lindab

Kdysi byla synonymem pro střechu červená barva. Ale to už  dávno není pravda. Problémem dnes není modrá, patinově zelená,  dokonce ani bílá nebo žlutá.  V podstatě  můžete vždy postupovat dvěma způsoby: rozhodnete se pro barvu střechy a jí potom přizpůsobíte ostatní barvy omítek, oken a parapetů, nebo nejdříve navrhnete barvu fasády a k ní doladíte barvu střechy a okapů.

Lidé v Čechách stále nejčastěji volí klasickou červenou střechu, na druhém místě pak hnědou, která se hodí ke světlé i tmavé fasádě. Větší zájem oproti minulým letům je také o tmavé odstíny jako je šedá a černá. „Lehká střešní krytina z pozinkované oceli Lindab ve tvaru klasické vlny je k dostání v devatenácti odstínech,“ říká Marek Dítě produktový manažer Lindab. Pro sezónu 2005 jsou nově v nabídce barevné odstíny stříbrná metalíza, béžová, bílá a světle šedá.“ Vzrůstá ale zájem i o výrazné odstíny jako je signální modrá, zelená nebo stříbrná. Tyto barvy volí především majitelé netradičních novostaveb, nebo objektů určených na podnikání, které na sebe mají svou barevností co možná nejvíce upozornit. Také velkým a  průmyslovým stavbám barvy sluší a podtrhují jejich vzhled.

OVLIVŇUJE NÁS TRADICE?


Výběr odstínů a typů střešních krytin je široký je často ovlivněn tradicí území, kde se stavba nachází. Barva střechy venkovského rodinného domu obvykle respektuje okolní zástavbu, většinou zde převažuje pálená střešní krytina červené barvy. Její moderní lehčí alternativou je plechová krytina ve tvaru vlny, která napodobuje klasickou tašku, je navíc opatřena vysoce odolnou  povrchovou úpravou. Z dálky je takřka k nerozeznání, navíc nabízí širokou škálu barev. (např. Lindab Topline).


Falcované střešní krytiny nabízejí kromě široké barevné škály řadu užitných vlastností. Pro svůj hladký povrch mají své opodstatnění  zvláště na horských střechách a střechách s nízkým sklonem v extrémních klimatických podmínkách (např. Lindab PLX). V horských oblastech se kromě červených setkáváme hojně se zelenými, šedými nebo hnědými střechami. Moderní pozinkovaný plech s povrchovou úpravou nepotřebuje na rozdíl od dříve používaného materiálu žádné nátěry. Životnost krytiny je i v extrémních podmínkách minimálně 50 let.  Volnější ruce při výběru střešní krytiny mají majitelé novostaveb v příměstských oblastech nebo komerčních staveb. Architekti mají díky široké škále moderních střešních krytin a fasádních barev obrovský potenciál pro vytváření zajímavých a netradičních objektů, které se stanou působivou a zároveň vkusnou dominantou celé krajiny. 

KOMBINUJTE DO CELKU


Pokud se rozhodnete pro střechu pod vlivem stávajícího barevného ztvárnění fasády nebo naopak, myslete na to, že platí stejná pravidla kombinování barev jako u interiérů.  Teplé barvy se hodí spíše na venkovské domy, studené na stavby individuálního charakteru. Naštěstí i okapy se dnes nabízejí i v mnoha  odstínech a materiálových úpravách. Není tedy problém k modré střeše pořídit  okap ve stejné nebo vhodně ladící barvě. Konečné rozhodnutí je ale vždy na vás – barevné kombinace volte citlivě, uvědomte si, že životnost střechy je 50 let, o čemž svědčí i záruční lhůty poskytované výrobci. 


KAŽDÝ MATERIÁL NENABÍZÍ STEJNÉ MOŽNOSTI


Dalším kritériem ovlivňující výběr střešní krytiny je materiál. Výrobci všech druhů střech nabízejí několik barevných alternativ. Výběr je omezený podle výrobních možností, proto když se rozhodnete například pro střechu modré barvy ze skládané střešní krytiny, může se vám stát, že budete kromě ceny omezeni i tvarem tašek.


Na trhu z hlediska barevnosti vedou lehké plechové střešní krytiny, které nabízejí takřka neomezenou přizpůsobivost tvaru střechy, včetně plochých nebo obloukových střech a jednoznačně nejširší barevnou nabídku. Krytinu ocení i památkáři. Plechová krytina s povrchovou úpravou tvarem vlny napodobuje tvar, vzhled i barevnost klasické skládané krytiny a při tom dosahuje prakticky desetiny její hmotnosti,“ říká Marek Dítě z firmy Lindab. „Takový váhový rozdíl je důležitý především při rekonstrukcích starších objektů a znamená velkou úsporu při dimenzování krovu a základů.“


Komplikovanější je výroba střešních tašek z keramiky, které svou barevnou úpravu získávají komplikovaným výrobním procesem, a to nanášením na povrch keramického střepu, což má velký vliv na cenu barevných pálených tašek. Nebuďte překvapeni, pokud mezi cenou krytiny z klasického keramického střepu a keramickou krytinou s povrchovou úpravou bude rozdíl až 50 %.


Kontakty na nejbližšího prodejce v okolí vaší stavby najdete na www.lindab.cz


 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444