Artsemestr - pravidelná přehlídka mladého umění, architektury a designu

Dvakrát do roka prezentují studenti pražské UMPRUM své práce prostřednictvím velké výstavy nazývané ARTSEMESTR. V těchto dnech probíhá v jednotlivých ateliérech Artsemestr zima 2016,  přehlídka klauzurních prací, díky které mají návštěvníci možnost seznámit se s tvorbou zdejších posluchačů a zároveň nahlédnout do autentického prostředí školy, kde jejich díla vznikala.

„Pro studenty představuje Artsemestr jedno z nejdůležitějších období studia. Projekty, které v tomto případě řeší již zcela samostatně, jsou vrcholem jejich semestrální tvorby“ říká rektor UMPRUM prof. ak. arch. Jindřich Smetana. Veřejnosti se tak nabízí výjimečná možnost zhlédnout, které vize a nápady, jaké materiály a postupy jsou v danou chvíli pro studenty stěžejní.



Témata klauzurních prací jsou rozličná, někdy se jedná o finální výstup semestrálního úkolu, někdy jsou zadána nezávisle na semestrálních tématech, mohou být jednotná pro celý ateliér, týmová, nebo se můžou lišit podle ročníku. Během klauzurních prací se ukáže, nejen jak si studenti dokážou poradit se zadaným úkolem, ale také jak samostatně dokážou pracovat. Klauzurní práce totiž probíhají bez konzultací asistentů a vedoucích pedagogů a na jejich realizaci jsou pouhé tři týdny. Hotové výstupy pak studenti musí obhájit před komisí sestavenou jak z pedagogů školy, tak externistů.


Každý ateliér řeší specifické téma. Většina z nich dále rozvíjí semestrální úkol, jmenovat můžeme především ateliéry Katedry architektury (Ateliér Architektury I řeší projekt souměstí Brandýs nad Labem a Stará Boleslav, Ateliér architektury II, navazuje na úkol UMPRUM a Proluky, Ateliér architektury III dále rozvíjí téma emergentní architektury). Dále je třeba do výčtu zařadit Ateliér skla inspirovaný zadáním Analýza a syntéza, Ateliér textilní tvorby, který vychází ze semestrální práce Experiment, Ateliér módní tvorby pracující na tématu Elegance, Ateliér Designu oděvu a obuvi se zadáním Japonsko – klidná síla, Ateliér grafického designu a nových médií s publikací Redesign či Ateliér K.O.V. a jeho projekt Šachy.


Některé ateliéry ke klauzurám vypisují samostatná, na semestrálních úkolech nezávislá témata – Ateliér produktového designu se zaměřuje na sci-fi, Ateliér keramiky a porcelánu se věnuje návrhu keramických obkladů pro Lasselsberger, s.r.o., Ateliér ilustrace a grafiky vytváří nástěnný grafický obraz na určité místo, Ateliér grafického designu a vizuální komunikace připravuje Design pro hřbitov – orientační systémy pro návrhy studentů architektury nebo Ateliér televizní a filmové grafiky, který dostal za úkol vlastní pojetí „televizních novin“.


Volnost ve výběru témat pak byla ponechána studentům Ateliéru malby, Ateliéru supermédií nebo Ateliéru intermediální konfrontace, kterému byl zadán námět Prezentace. Množství ateliérů a jejich konkrétní specializace (architektura, design, grafika, volné a užité umění) přináší široké možnosti vyjádření, a přehlídka se tak stává tím nejucelenějším a nejpestřejším pohledem na současnou mladou tvorbu v oblasti umění, architektury a designu.
09.02.2016 | tz, redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444