Tajemné řemeslo v dnešním bydlení

Již od svých počátků mělo kovářství významné postavení mezi řemesly a některé dochované předměty jsou dnes mj. svědectvím vyspělosti předchozích civilizací a jejich způsobu života. Provopočátky kovářství sahají až do 3. tisíciletí př.n.l., do oblasti Mezopotámie.

Foto: SYSA

Během své dlouhé historie zahrnovalo výrobu zbraní, nástrojů a nářadí, později také drobných užitkových předmětů jako kování, klíčů, jednoduchých zámků a ještě později např. i příborů nebo psacího náčiní. Nebylo jen řemeslem užitným, ale také řemeslem uměleckým - bohatě zdobené kovářské výrobky doplňovaly architekturu církevních staveb, šlechtických sídel a později i měšťanských domů. V Evropě poptávka po kovářské umělecké práci stoupala v období renesance a svého vrcholu pak kovářství dosahuje v období baroka a rokoka, kdy se díla uměleckých kovářů stala významnými prvky doplňujícími architekturu parků, nádvoří, balkónů, i bohatě zdobených interiérů


bydlinek

Bydlínek o starých mýtech


I Bydlínkovi kováři, kterých je už dnes pomálu, imponují pro svou dovednost a sílu. Připomněl si, že kovářství bývalo považováno za "tajemné řemeslo" a  obklopeno mnoha kulty, mýty a pověrami. V některých náboženstvích je kovář vládcem ohně, u sibiřských Jakutů např. zaujímal postavení blízké šamanovi - kovář léčil přirozenými prostředky, šaman pomocí duchů. V některých pobaltských kultech byl zase rozšířen mýtus, že jakýsi kovář, bůh či jeho pomocník, ukul slunce. V antice měli kováři svého zástupce mezi bohy - byl jím Hefaistos. Kovář Ilmarinen z Kalevaly, tvůrce kouzelného mlýnku Sampo, je zas podle pověsti jedním ze zakladatelů finského národa.


Foto: SYSA

S postupným útlumem kovářského řemesla se ztratila i atmosféra tajemna, která ho vždycky obklopovala. Díla uměleckého kovářství ale nepřestávají budit obdiv a své příznivce mají i výrobky současných kovářských dílen, které nabízejí sortiment, jímž můžete zajímavě zpestřit své bydlení.

 

Kovářské výrobky SYSA


Přestože kované předměty rozsáhlejšího charakteru, jako např. nábytek nejsou příliš rozšířené, pro milovníky retrostylu mohou být rozhodně tou správnou volbou. Vítaným doplňkem se mohou stát např. kovářské výrobky, které vyrábí SYSA, s.r.o, společnost zabývající se strojovou kovářskou výrobou, vycházející z tradic a zkušeností uměleckého kovářství a využívající jeho osvědčených prvků.

Foto: SYSA

V sortimentu firmy naleznete předměty vhodné jak pro exteriér, tak doplňky pro ozvláštnění a zkrášlení interiéru. Zahrnuje okenní mříže, které učiní tento někdy z bezpečnostních důvodů nutný doplněk esteticky ozvláštňující ozdobou domu, ozdobné ploty, které odliší váš dům od okolních, zámky, branky, a zábradlí, ale také zajímavý velmi elegantní zahradní nábytek. Nabídku si mohou zákazníci prohlédnout na internetových stránkách firmy.


V interiéru zařízeném ve venkovském či tradičním stylu se z nabídky firmy uplatní rovněž zábradlí, ale stejně tak i sady krbového  náčiní a krbové mříže, stojany, lustry a svícny, které dodají vašim domovům kouzlo a možná i nádech onoho výše zmíněného tajemna.

30.08.2006 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444