dTest prověřil vrchem plněné pračky. Jaké modely se dostaly na vrchol a které to daleko nedotáhly?

Pračky s vrchním plněním zaberou méně místa než modely s předními dvířky. Oblibu si tak získávají hlavně v domácnostech, kde se v koupelně hodí každý volný centimetr. Nezávislá spotřebitelská organizace dTest se k tomuto typu praček vrací po pěti letech a přináší aktuální informace, jak 15 vybraných modelů s kapacitou mezi 5 a 8 kg obstálo v sérii zkoušek prověřujících základní nároky zákazníků. Největší odhalenou slabinou je bezesporu máchání, za které si nedostatečnou odneslo hned 8 testovaných přístrojů.  Pozornost si zaslouží i zajímavé souvislosti mezi délkou programu, spotřebou vody a energie a výsledkem v testu praní.

Vybrané vrchem plněné pračky podstoupily v dTestu sérii zatěžkávacích zkoušek zaměřených na nejpoužívanější programy pro bavlněné a syntetické prádlo, přičemž se odborníci snažili během všech disciplín co nejvěrněji simulovat podmínky domácího použití.

 

Perou a většinou i vyperou…

Stěžejní zkouškou je vždy praní na dva základní programy, a to pro bavlnu a syntetiku (easy care). „V obou případech pereme na 40 °C a jako náplň používáme skutečné prádlo bílé barvy, například trička, kalhoty nebo ručníky.  K nim připevníme textilní proužky s modelovými skvrnami. Pračka pak absolvuje v každém testovacím programu tři prací cykly, přičemž účinnost zjišťujeme pomocí spektrofotometru – tedy přístroje umožňujícího porovnání intenzity skvrn před praním a po něm,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Na rozdíl od předem plněných praček, které stejné testy podstoupily loni na podzim, žádný z vrchem plněných modelů nedosáhl ve zkoušce praní na velmi dobré hodnocení. I tak však valná část praček prošla bez větších problémů.  Nejlépe si vedl model AEG LTX7E372C, téměř totožných výsledků ale dosáhly další čtyři modely různých značek.  Nedostatečná padla jen jedna. Za praní bavlněného prádla ji dostal model Whirlpool TDLR 55112. „Pro všechny přístroje bez rozdílu přitom byly nejtvrdším oříškem skvrny od rtěnky, čokoládové zmrzliny a salátového dresinku. Naopak nejsnáze si pračky poradily s fleky od čaje, mléka, krve nebo olivového oleje,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.
 

… máchání jim však nejde

Největší slabinou testovaných praček se ukázalo být máchání. Nejde přitom o překvapivé zjištění. „Máchání se jeví jako Achillova pata praček nehledě na to, o jaký typ se jedná. Za uplynulé tři roky dosáhla pouze hrstka přístrojů na vyšší než 40% hodnocení a pouze 2 z 63 testovaných modelů překročily hranici 50 %,“ říká Hana Hoffmannová z dTestu. Ve zkoušce se přitom srovnává zásaditost vody před praním a po něm. Čím větší je v ní po vyprání rozdíl, tím více prášku v prádle zůstalo.

V aktuálním testu vrchem plněných praček získalo v této disciplíně nedostatečnou hned 8 z 15 modelů, přičemž nejhorší výkon předvedl již zmiňovaný model pračky Whirlpool. Čelo tabulky patří stejně jako v testu praní značce AEG, tentokrát ale modelu LTX6G261C. Nutno však podotknout, že ani ten na 50% hranici nedosáhl. „S ohledem na slabé výsledky napříč tabulkou doporučujeme při praní používat funkci extra máchání. Zejména patříte-li mezi alergiky, máte-li citlivou pokožku nebo pokud sdílíte domácnost s dětmi,“ radí za dTest Hana Hoffmannová. 
 

Úplně vyždímané? 

S odstředěním neměl žádný z testovaných modelů výrazný problém a všechny si tak odnáší dobré nebo uspokojivé hodnocení. Rozdíly mezi nimi však jsou. Pokud jde o bavlnu, obsadila čelo i chvost tabulky značka Whirlpool. Zatímco v prádle vypraném v modelu TDLR 65230 ZEN naměřili odborníci jen 44% zbytkovou vlhkost, u modelu AWE 50510 šlo o 57 %. V případě syntetiky byly rozdíly ještě výraznější, když výsledek nejefektivněji ždímajícího modelu Indesit BTW D61253 (EU) činil 35 %, zatímco u pračky Brandt BT8600MN šlo o 54 %.
 

Když rychlejší nevyhrává

V uspěchané době chceme i po pračce, aby se s přidělenou porcí prádla poprala co nejrychleji. Pokud vám ale záleží především na výsledku praní, berte délku trvání programu spíše jako doplňující informaci. „Přístroje, které si odnesly dostatečné nebo nedostatečné hodnocení v dílčí zkoušce zaměřené na délku pracího cyklu, totiž patří až na výjimky do skupiny dobře peroucích praček,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Největším rychlíkem při praní bavlny se mezi vrchem plněnými pračkami stal Whirlpool TDLR 55112, který potřeboval jen polovinu času ve srovnání s nejpomalejším modelem Zanussi ZWQ61235CI. Se syntetikou si nejrychleji poradil přístroj Brandt BT8600MN. Je však nutné připomenout, že jde o modely, které předvedly nejslabší výsledek při testu praní, kdy se jim nedařilo odstranit většinu skvrn. 
 

Úspora na úkor kvality

Vítězové „časovky“ patří i k nejšetrnějším modelům, pokud jde o spotřebu vody a elektřiny. Bohužel i v tomto případě platí, že je úspora na úkor kvality praní a také máchání. Whirlpool TDLR 55112 spotřebuje na praní i máchání pouze 27 litrů vody, což je dvakrát až třikrát méně než u ostatních praček, v prádle však podle vysoké zásaditosti zůstalo nesrovnatelně více prášku než u ostatních přístrojů.

Největším žroutem elektrické energie je již zmiňovaný model Zanussi, který při praní bavlny spotřeboval čtyřikrát více elektřiny než nejúspornější testovaná pračka Whirlpool. Nejméně bodů si Zanussi odnesla i za spotřebu vody.

Kompletní výsledky testu vrchem plněných praček najdete na www.dtest.cz/pracky
15.05.2020 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444