Zvládněte domácí opravy sama. Poradíme, čím utahovat

Doma na vás kouká uvolněná klika u dveří, šuplíky bez úchytek, povolená dvířka u kuchyňské linky… a po ruce není žádný šikovný chlap, který by to opravil (a hodinový manžel je zamluvený na měsíce dopředu). V takovém případě máte tři možnosti – nechat to být; zaplatit si „kutilský“ kurz pro ženy, nebo si sehnat základní informace a zkusit to sama. Pomůžeme vám vydat se třetí cestou. Pustit se do domácích oprav je totiž jednodušší, než se může zdát.

Pro dotažení šroubů na nábytku nebo klice si bohatě vystačíte s ručním nářadím – tedy šroubovákem. Základ určitě znáte: šroubovák tvoří rukojeť přecházející v kovový dřík, na jehož konci je tvarovaný hrot. Ten zasunete do drážky šroubu (= do výřezu v hlavě šroubu) a otáčíte rukojetí.

Jenže univerzální šroubovák pro všechny šrouby světa neexistuje a typů drážek je docela dost. V domácnosti naštěstí běžně najdete jen pár z nich: křížové drážky PH a PZ a šestihranný imbus, občas se objeví plochá nebo torx drážka. (Šrouby s šestihrannou hlavou, které se utahují pomocí klíčů, jsou samostatnou kapitolou.)

Přitom platí jednoduché pravidlo: šroubovák musí odpovídat drážce typem i velikostí. To je alfa a omega celého utahování. Když použijete špatný hrot, ublížíte buď šroubu, nebo nářadí, nebo v horším případě sama sobě. Hrot i drážka se „ožvýkají“ a nebudou se dát pořádně použít. Ze stejného důvodu se nevyplácí ani používat šroubovák jako páčidlo.

Co vám bude stačit

Jak ale zvolit správný nástroj, když existuje tolik možností? Nejjednodušší variantou je mít doma sadu šroubováků, která pokryje zmíněné drážky hned v několika velikostech. Pak stačí pohledem na drážku šroubu vybrat odpovídající typ hrotu a vyzkoušet, která velikost do ní pasuje. (Imbus málokdy seženete jako šroubovák. Využívají se spíš menší a levnější imbus klíče, což jsou v podstatě imbus šroubováky bez rukojeti.)

Pro občasnou jednorázovou práci vám postačí nejobyčejnější nářadí. Pokud ale chcete kvalitní šroubovák, se kterým se vám bude vždy dobře pracovat, myslete při nákupu i na pár dalších věcí. Třeba ať vám rukojeť padne do ruky nebo ať je protiskluzová, potom se vám neskutálí sama ze stolu. Díky magnetickému dříku zase udržíte snadněji hrot v drážce. A s ohebným dříkem se dostanete i do obtížně přístupných míst.

Elektrikářské ani úderové šroubováky pro běžné domácí opravy nevyužijete. Hodit se vám ale můžou ty hodinářské, určené pro nejmenší šroubky – na brýlích, notebooku nebo hračkách. Nejenže jsou menší než standardní šroubováky, ale liší se i rukojetí. Ta je rozdělená na dvě části, horní zapřete do dlaně a několika prsty ovládáte jen spodní část.

 

Jak si ušetřit místo i práci

Pokud máte doma málo místa pro celý arzenál nářadí, vyberte si řešení, které se snadno vleze i do plného regálu: šroubovák na bity (nejlépe ráčnový) se sadou bitů. Ten tvoří rukojeť s dutým dříkem, do kterého se dá zasadit malý vyměnitelný hrot (= bit) podle aktuální potřeby.

Když je navíc šroubovák ráčnový, ušetří vám námahu – nemusíte s ním otáčet pořád dokola, stačí vždy jen pootočit a vrátit se zpět. Ráčnový mechanismus „cestou zpět“ přeskočí zuby uvnitř rukojeti, takže utahujete/povolujete jen pohybem v jednom směru.

Oproti běžným šroubovákům má tato varianta jednu nevýhodu – dřík s bitem se kvůli své tloušťce nedostane do malých úzkých otvorů. Bity nicméně využijete i v případě, že se pustíte do utahování pomocí aku šroubováku. Díky němu vás práce s celou řadou vrutů a šroubů bude stát míň času i námahy. Elektrické nářadí zvládá pracovat výrazně větší rychlostí než lidská ruka, proto je potřeba mít opravdu kvalitní bity, které vydrží víc než pár přitažených šroubků.

Pokud si chcete poskládat sama vlastní sadu nářadí, pořiďte si univerzální křížový šroubovák 6v1, jeden až dva ploché, pár imbus klíčů a případně sadu hodinářských šroubováků. Nebo šikovného kutila.
11.03.2019

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444