Znovuzrozená zahrada vily Tugendhat

Vila Tugendhat dva měsíce před znovuotevřením pro veřejnost. Foto: BYDLENI.CZ

Vila Tugendhat dva měsíce před znovuotevřením pro veřejnost. Foto: BYDLENI.CZ

Vila Tugendhat, které se po dlouhých komplikacích dostalo řádné rekonstrukce, bude pro veřejnost znovu přístupná od března letošního roku. Návštěvníci si tak znovu budou moci prohlédnout překrásné interiéry, k dispozici jim bude nově prodejna odborné literatury a připraveny jsou také nové návštěvní trasy, díky nimž budou zájemci moci poznat i technické podlaží objektu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zahrada vily Tugendhat v pohledu z ulice, aktuální stav. Foto: BYDLENI.CZ

Svoji původní krásu nezískala jen stavba a její interiéry, rekonstrukce se týká i zahrady, která s vilou tvoří celek. Je to právě způsob provázání zeleně s domem i interiérem, který plně podpořil vlastní exkluzivitu stavební parcely a dodal vile a bydlení v ní zcela jedinečný charakter.

Zahrada byla koncipována jako velmi přirozený a otevřený prostor zeleně, jemuž dominovala zatravněná louka, který zároveň promyšleně umožňoval pohled na panaroma města a prostřednictvím zasouvací prosklené stěny hlavního obytného prostoru, z něhož je vstup přímo na teraasu, propojoval dům s přírodou. Díky umístění ve svahu, rozmístění dřevin a například i díky popínavým rostlinám ve spodní části fasády působila stavba v letních měsících jako by byla zahalena zelení.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Okna vily Tugendhat. Foto:BYDLENÍ.CZ

Svoji základní vizi architekt Ludwig Mies van der Rohe dotvořil ve spolupráci s brněnskou zahradní architektkou Markétou Roderovou Müllerovou (1898- 1981), absolventkou Vyšší zahradnické školy v Lednici, která se pozděj vzdělávala také Vysoké škole zahradnické v Berlíně a měla zkušenosti s prací v botanické zahradě v Mnichově a několika významných zahradnictvích. K zajímavostem jejího profesního životopisu patří její zásluha o založení arboreta a botanické zahrady v Brně a také to, že se stala první pěstitelkou trvalek v Čechách. Však také trvalkami byly hojně osázeny zahradní terasy se suchými zídkami hned pod stavbou a kvetoucí rostliny byly umístěny i do nádob na zahradní terase. Na konečné podobě zahrady ale měli svůj podíl i samotní majitelé vily, z jejichž popudu tu vznikly např. rozárium nebo skleník.

Nynější obnova zahrady vily Tugendhat, z jejíhož výsledku se budeme moci těšit už se začátekem letošního jara, začala už v předjaří roku 2010. Tehdy byly odstraněny pěstebně nevhodné dřeviny, které pak byly na základě dochovaných dokladů postupně nahrazeny novými výsadbami, tak aby se atmosféra zahrady co nejvíce přiblížila té, která tu panovala před více než osmdesáti lety. Obnovena je i síť elipsovitě umístěných cest. V létě a na podzim loňského roku byl dokončen zdravotní řez stromů, na jehož základě musely být některé z nich asanovány. Na podzim pak byly vysazeny nové vzrostlé stromy, mimo jiné dvě smuteční vrby, jejichž místo je hned pod terasou. Ke dvěma zachovaným jerlínům na okraji zahrady přibyl jako náhradník třetí a nahrazen byl např. také vichřicí zničený původní kaštan. Revitalizovaná zahrada teď již jen čeká na jarní slunce a na své první návštěvníky

Připraveno s využitím informací z publikace Vila Tugendhat Dagmar Černouškové, Ivety Černé a Pavla Lišky.

27.01.2012 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444