Zkušenosti s tepelnými čerpadly po 25 letech provozu

Pro mnoho lidí je tepelné čerpadlo novou technologií a překvapí je, že některé domy u nás tato úsporná zařízení úspěšně využívají již desítky let. Švédská tepelná čerpadla IVT vytápí české domácnosti již od roku 1991 a byla tak jednou z prvních značek, které u nás tuto technologii rozšířily.

Dnes naleznete tepelná čerpadla IVT už ve více než 16 000 budovách, od nejmenších rodinných domů až po nejvyšší obytnou budovu v ČR – brněnský AZ TOWER.

U tepelného čerpadla záleží především na úsporách a komfortu, protože žádný jiný zdroj tepla takto levně a bezpracně nefunguje. Plynové a elektrické kotle jsou sice bezobslužné, ale mají vysoké provozní náklady a provozně levné kotle na dřevo vás zase donutí strávit v létě spoustu času sháněním a přípravou paliva. V zimě pak přikládáním nebo vynášením popela. 

Instalace tepelného čerpadla je překvapivě jednoduchá. Například výměna kotle na uhlí za vzduchové tepelné čerpadlo zabere jen jeden nebo dva dny, a to včetně demontáže starého kotle. Aby nové tepelné čerpadlo dlouho a spolehlivě fungovalo, musí se zvolit správný typ, správný topný systém a musíte se postarat o jeho údržbu.
      
Tomáš Čížek servisuje tepelná čerpadla již 25 let a patří tak k největším odborníkům, které můžete u svého tepelného čerpadla potkat. Na základě dlouhodobého sledování několika tisíc instalací tepelných čerpadel radí: 

1. I když jsou dnes mezi zákazníky nejoblíbenější vzduchová tepelná čerpadla, pokud máte tu možnost, využijte tepelné čerpadlo země/voda s plošným kolektorem. Výhoda tohoto čerpadla spočívá ve větší úspornosti, má mnohem delší životnost i nižší náklady na údržbu. Na konci životnosti vyměníte jen samotné tepelné čerpadlo, kolektor v zahradě bude fungovat bez omezení dál.       

2. O tepelné čerpadlo včetně celého topného systému je třeba se starat. Například hlídání kvality topné vody zamezí mnoha zbytečným servisním zásahům způsobeným nečistotami a korozí v topném systému. Vyčištění výměníků snižuje spotřebu elektřiny, ale i obyčejné vizuální kontroly mohou včas odhalit blížící se problém a zamezit jeho propuknutí.   


3. Dnes již není důvod kombinovat podlahové topení v přízemí s radiátory v patře, protože nové domy jsou kvalitně zateplené a podlahové topení zvládne vytopit i malé místnosti zastavěné nábytkem.  Pokud je podlahové topení v celém domě, tepelné čerpadlo pracuje více plynule a na nižší teploty, což má pozitivní vliv jak na spotřebu elektřiny, tak i jeho životnost.   
 
4. Vyberte si kvalitní značkové tepelné čerpadlo a montážní firmu, která má vlastní servisní techniky.  S takovými tepelnými čerpadly je mnohem méně problémů a když nastanou, dají se rychleji vyřešit. Tepelné čerpadlo pracuje tvrdě celý rok, ať je venku -20° C nebo +35° C a za svůj život „naběhá“ i 80 000 hodin, vyplatí se tedy investovat o něco víc do kvality a spolehlivosti.  
 
Tepelné čerpadlo bylo původně určené hlavně pro vytápění a ohřev teplé vody. Dnes se ale díky globálnímu oteplování stále více využívají tepelná čerpadla i pro chlazení.  V novostavbách můžete snadno chladit pomocí podlahového topení, což je velice příjemný způsob chlazení bez hluku a průvanu. Nemusíte se bát ani omrzlin, protože teplota povrchu podlahy neklesne pod 20° C. U budov bez podlahového topení je možné přidat do vybraných místností chladící jednotky připojené samostatně k tepelnému čerpadlu, nebo instalovat chladící sádrokartonové stropy.  
 


Je zřejmé, že klima v Evropě se v posledních letech změnilo. S nejvyšší pravděpodobností se bude měnit i nadále. Proto nezbývá než se těmto změnám postupně přizpůsobit. Tepelné čerpadlo je jediná technologie, která na tyto změny dokáže pružně reagovat a zajistit v našich domovech příjemné klima ať je venku extrémní mráz nebo horko. To vše ekologicky s využitím energie země nebo vzduchu a minimální spotřebou elektřiny. 
13.09.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444