Zkušenosti s tepelným čerpadlem AC Heating

Zajímá vás, jak topí tepelná čerpadla AC Heating? Zeptali jsme se uživatelů těchto zařízení na jejich názor. V následujících řádcích zákazníci shrnuli své zkušenosti jak s technologií, tak se společností AC Heating jako dodavatelem a výrobcem tepelných čerpadel AC Heating Convert AW.

Starší rodinný dům

Rodinný dům pana Merhauta stojí na okraji Prahy. Stavba o podlahové ploše 225 m2 není zateplená. Proběhla pouze výměna starých oken za nová plastová. Původní zdroj, kotel na koks, byl nahrazen tepelným čerpadlem Convert AW19-3P, které zajišťuje vytápění celého domu pomocí stávajících radiátorů. Radiátory zůstaly beze změny. V domě byla po instalaci tepelného čerpadla všechna světla postupně osazena LED žárovkami.
 

Jaká byla Vaše motivace k výběru tepelného čerpadla? 

K rozhodnutí pořídit si tepelné čerpadlo nás přivedla skutečnost každoročního zdražování koksu. Zavedení plynu bylo v nedohlednu. Zkoušeli jsme i koksem šetřit. Teplotu vody v radiátorech jsme snížili na kotli záklopkou, pro omezení přívodu vzduchu. Koks vyhasnul. To se pravidelně stávalo v jarních a podzimních měsících, kdy se venkovní teplota pohybovala nad nulou.
 

Co rozhodlo pro tepelné čerpadlo od AC Heating?

Usoudili jsme, že jediným řešením je TČ. Zjistili jsme, že v našem okolí je několik rodin, které již TČ topí a dokonce jeden z nich přímo TČ vyrábí. Navštívili jsme však jednoho ze sousedů, o kterém jsme věděli že je úžasný puntičkář a detailista a od něj jsme se dozvěděli o firmě AC Heating. Po půl roce intenzivního bádání, hledání a porovnávání jsem se rozhodl oslovit tuto firmu, kterou nám vřele doporučil. Musíme přiznat, že udělal dobře. Jsme mu za to vděčni, neboť nám ušetřil spoustu času.
 

Je instalace tak jednoduchá? 

Instalace byla bezproblémová. Na stávající topný systém (litinové radiátory včetně rozvodů) byl připojen vnitřní výměník (malá skříňka), ten propojen s venkovním výparníkem (velká skříňka). Vše provedli špičkový a velice příjemní odborníci, takže během krátké doby bylo vše bezchybně uděláno. 
 

Jaká je zkušenost s provozem tepelného čerpadla?

V naší vile žijí tři rodiny. Šest dospělých a čtyři děti. Vytápíme celkem 225 m2. Pro srovnání uvádím cenu za roční spotřebu elektrické energie a tepla. 

Rok 2013    spotřeba elektřiny + topení koksem    78 523 Kč+ 100 000 Kč
Rok 2014    po instalaci tepelného čerpadla a tarif D56d    65 981 Kč
Rok 2015    po osazení LED žárovek    58 277 Kč
Rok 2016    po stavbě bazénu    65 635 Kč
Rok 2017    letošní platba    65 030 Kč

 

Novostavba rodinného domu

Ing. Čížková žije v novostavbě rodinného domu u Prahy. Jedná se o dřevostavbu s podlahovou plochou cca 150 m2. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo Convert AW9. Větrání zajišťují decentrální rekuperační jednotky integrované v okenních rámech. Tepelné čerpadlo zajišťuje vytápění a ohřev užitkové vody.
 

Jaká byla Vaše motivace k výběru tepelného čerpadla? 

Po výpočtu tepelných ztrát navrhovaného domu (5,7 kW) jsme upustili od navrhované varianty plynového kotle. I kdybychom zvažovali plynový kotel s malým výkonem, např. cca 10 kW s modulací už od 1-2 kW, přesto by při takto malých TZ hrozily problémy s cyklováním kotle, což je důvod, proč jsme hledali jiné řešení.

Měli jsme spočítanou kompletní investici za plynové vytápění s ohřevem TUV (kotel, zásobník na TUV, komín, přípojka plynu až do domu, veškerý další instalační materiál až po dovedení k topné soustavě, cena práce) a porovnali ji s investicí do TČ vzduch/voda. Ano, investice TČ byla dražší, ale už nyní víme, že náklady za vytápění a ohřev TUV jsou velmi nízké, a navíc jsme v režimu lepší sazby elektrické energie pro celý dům. Návratnost bude proti plynu rychlá, počítáme do 5 let. 

Co rozhodlo pro tepelné čerpadlo od AC Heating?

Doporučení od stavebníků, kteří mají tepelná čerpadla instalována. Již při první schůzce v jejich centrále jsme nabyli přesvědčení, že jsme na správném místě.

Je instalace tak jednoduchá? 

Instalace proběhla v jednom dni. Samozřejmě tomu předcházela příprava -  vyhotovit betonový základ pro vnější část. Jelikož se jedná o dřevostavbu, bylo nutné připravit stěnu na osazení konstrukce vnitřní části tepelného čerpadla a vzduchotěsně vytvořit průchodku v obvodovém plášti.

Jaká je zkušenost s provozem tepelného čerpadla?

Již za první měsíce chodu TČ (začátek ledna 2017 – do konce září 2017) jsme v průměru měsíčně uhradili ČEZu 1227 Kč a to ve vysokém tarifu. Teprve od října 2017 dům jede v sazbě D57d.
Nutno podotknout, že vše jede na elektrický proud včetně vaření (zařízení: tepelné čerpadlo, větrací jednotky s rekuperací tepla, indukční varná deska, trouba, lednice, pračka, sušička, dvě plazmové TV, LED osvětlení…) Naše propočty denních nákladů za vytápění a ohřev TUV vycházejí průměrně na 13,50 Kč na den. 
Máte zájem o návrh tepelného čerpadla i pro váš dům?
Kontaktujte tým společnosti AC Heating


Autor článku:
Mgr. Pavel Otevřel
23.11.2017 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444