Zimní zahrada - uprostřed přírody po celý rok

Jakmile se začíná blížit zima, většině z nás se kvůli chladnému počasí nechce pobývat venku. Kdo má ovšem rodinný dům, nemusí se pobytu v přírodě vzdávat ani v zimních měsících a může si pořídit zimní zahradu. Navíc když její využití je tak různorodé – od pěstování rostlin, posezení s rodinou či přáteli, po sledování noční oblohy. A co je nejdůležitější, v zimní zahradě budete v každém ročním období uprostřed přírody.

Zimní zahrada dokáže nejen za nepříznivého počasí posloužit jako oáza klidu. V teplejších obdobích roku ji můžete využít jako jídelnu pod širým nebem a celoročně plní i funkci původní – daří se v ní zeleni všeho druhu.

Díky tomu, že jsou zimní zahrady prosklené i shora, nabízejí kromě výhledu na nebe větší množství tepla a světla. Základem všeho je ale dobře navržený a realizovaný projekt. Zimní zahrada by měla být atraktivní zvenku i účelná a pohodlná zevnitř. O velikosti a volbě materiálů rozhoduje to, jaký bude primárně plnit účel a zda se do ní bude vstupovat z více místností. Podle odborníků by měla zimní zahrada, koncipovaná jako samostatný obytný prostor a mít rozlohu nejméně 15 m2. Náklady na výstavbu zimní zahrady jsou o 30 procent vyšší než náklady na stavbu zděné místnosti se střechou a okny. Pokud se tedy pro ni rozhodnete, měli byste zvolit kvalitní provedení a materiály.
Vsaďte na kvalitní provedení
Pokud jsou zimní zahrady dobře naprojektovány a postaveny, přispějí i ke snížení spotřeby energie v domě, protože jsou prostorem, který teplo shromažďuje. Vhodnými materiály pro realizaci zimní zahrady jsou díky svým vlastnostem hliník a plast. Kvalitní výrobci pak nabízejí nejen systémy špičkové kvality, které jsou vysoce pevné a odolné, ale navíc také esteticky a designově propracované.

Zákazník, který se rozhodne pro zimní zahradu, má dnes již široký výběr. My jako tradiční výrobce zimních zahrad nabízíme 18 základních typů konstrukcí podle půdorysu a typu otevírání (např. Abruzzo, Calabria, Lazio), které si zákazník může objednat v široké paletě barev RAL nebo s fólií se vzhledem dřeva. Všechny jejich součásti, především hliníkové profily, sklo a příslušenství, lze volit individuálně. Kvalita střešních hliníkových systémů je obzvlášť důležitá. Renomovaný výrobce by měl poskytovat nadstandardní odolnost proti působení větru a váze sněhu, a dostatečnou záruku,“ říká obchodní ředitel společnosti OKNOPLAST Juraj Koudela.
  
Co byste měli vědět o zimní zahradě?

  • Měla by být prosklená, abyste si připadali jako na terase.
  • Měla by být orientovaná na jih – v zimních měsících ji slunce dokáže lépe prohřát. 
  • Nosná konstrukce by měla být ze stejného materiálu jako okenní rámy. 
  • Zimní zahrada může být v přízemí a navazovat na klasickou zahradu, vytvořit se ale dá i v patře.
Zimní zahrada na celý rok, nebo jen na sezonu?
Než se stavbou zimní zahrady začnete, měli byste si ujasnit, zda ji chcete využívat pro celoroční pobyt, nebo jen sezonně. Účel zimní zahrady rozhoduje o tom, jaké materiály a technická zařízení, jako je topení, větrání a stínění, budou nakonec použita. „Pro dosažení maximálního komfortu by zimní zahrada měla splňovat několik základních kritérií,“ upozorňuje Juraj Koudela. „Jedním z nich je, že by uvnitř nemělo být horko ani zima. Důležitou součástí zimní zahrady je pak také kvalitní izolační skleněná výplň nebo vytápění, které se často řeší podlahovým topením. Pokud je zimní zahrada opláštěná shrnovacími dveřmi, lze ji využít i v létě jako venkovní posezení,“ dodává Koudela.

Zimní zahrady se nejčastěji stavějí z hliníku a plastu, a to proto, že jsou to materiály odolné, lehké, pevné a nenáročné na údržbu. Ve srovnání s hliníkem a plastem je dřevo mnohem náročnější na údržbu. Důležitým parametrem funkční zimní zahrady jsou kvalitní okenní výplně a jejich zastínění. Juraj Koudela ze společnosti OKNOPLAST dále doporučuje pořídit si vnější sklo kalené a vnitřní bezpečnostní. A o ještě větší komfort se postarají moderní technologie, kdy teplotní a dešťová čidla mohou řídit otevírání a zavírání oken, žaluzie a vytápění pak lze ovládat na dálku pomocí mobilu nebo internetu.

Práci přenechte odborníkům
Se zimní zahradou se vyplatí počítat už při plánování stavby domu, nicméně dostavět ji můžete i dodatečně. Ať už se rozhodnete jakkoli, svěřte své plány raději do rukou odborníků. Ti vám pomůžou s výběrem vhodné konstrukce, která odolá rozmarům počasí, bude dobře vypadat a pořídíte ji za rozumnou cenu. „Před výběrem dodavatele je důležité montážní firmu prověřit,“ doporučuje Juraj Koudela. „Zárukou kvalitní montáže jsou certifikovaní pracovníci, na které se můžete zcela spolehnout.“ 
03.11.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444