Z historie vápenopískových cihel (1894-2012)

Erste Bayerische Kunstsandsteinwerke GmbH Behringersdorf v roce 1900

Erste Bayerische Kunstsandsteinwerke GmbH Behringersdorf v roce 1900

1. část

Vápenopískové cihly jsou ekologický stavební materiál, který se vyrábí  z vápna, písku a vody a má řadu výhodných užitných vlastností.

Revolverpresse, 1894

Erste Bayerische Kunstsandsteinwerke GmbH Behringersdorf v roce 1900

V Německu, kde historie tohoto materiálu začala, se dnes z moderních vápenopískových zdicích systémů staví přibližně 50 % procent pasivních domů. V minulosti byly používány i v českých zemích, k novodobému rozvoji vápenopískového stavění však dochází v České republice teprve v 21. století, a to zejména vstupem firmy Zapf na český trh v roce 2006.

Vynález

První průmyslová výroba vápenopískových cihel na světě se uskutečnila v roce 1894 v Německu. Tomu však předcházelo několik patentů a vynálezů, které vůbec výrobu vápenopískových cihel umožňovaly.

Kolem roku 1800 probíhaly první pokusy odlévat celé domy z hmoty nehašeného vápna s pískem a s vodou. V roce 1854 pak  Dr. Bernhardi patentoval první pokusy s výrobou na vzduchu sušených lisovaných vápenopískových cihel, které vyráběl pomocí ručního dřevěného lisu. První stavba z těchto cihel byla realizována v roce 1856 v Lipsku. To, že je potřeba k vytvrzení vápenopískových cihel páry a vysokého tlaku bylo objeveno poprvé v roce 1877 a důležitou roli pro to sehrál patent č. 14195 Dr. W. Miachaelise z roku 1880.

Průmyslovou výrobu vápenopískových cihel ovšem umožnil až vynález odpovídající lisovací techniky pro jednotlivé cihly. Tím byl v roce 1894 vynález revolverového lisu od firmy Amandus Kahl z Anglie. Tento lis byl poprvé instalován ve výrobním závodě v Machlenburgu, čímž byl odstartován rok „0“ vápenopískového průmyslu.

Georg Zapf, zakladatel prvního výrobního závodu na vápenopískové cihly v jižním Německu

Erste Bayerische Kunstsandsteinwerke GmbH Behringersdorf v roce 1900

Firma Zapf

Do roku 1901 pak dochází k prudkému rozvoji vápenopískového průmyslu po celém Německu. Již 10.prosince roku 1900 se v domě architektů v Berlíně setkává 32 účastníků sdružení „ které zakládá fabriky na vápenopískové cihly“. Již tehdy se tedy jednalo o poměrně prudce se rozvíjející průmysl a již v roce 1901 existovalo v Německu cca 80 výrobních závodů na vápenopískové cihly!

Devětadvacetiletý drogista Georg Zapf založil 4. listopadu 1899 první výrobní závod na vápenopískové cihly v jižním Německu. Tento výrobní závod již v roce 1900 produkoval 3 mil. vápenopískových cihel. (Pro srovnání to odpovídá zhruba množství vápenopískových cihel vyrobených a prodaných v ČR v roce 2000 tj. o 100 let později.)

Fabrika stojí dodnes a bez přestávky již po 4 generace rodiny Zapfů produkuje vápenopískové cihly, dnes se však jedná o nejmodernější produkty odpovídající 21. století, např. KS-QUADRO apod. Jedná se o nejstarší dosud fungující výrobní závod na světě. Proto bylo v listopadu roku 2010 otevřeno k výročí 111 let od založení v Behringersdorfu muzeum vápenopískového průmyslu zahrnující celou tuto dlouhou historii.

Zdroj: 100 Jahre Kalksandstein Industrie, ISBN 3-9803904-0-3

23.07.2012 | Ing. Martin Konečný

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444