Zemřel Jan Kaplický

Ve věku 71 let včera večer zemřel Jan Kaplický, český architekt tvořící ve Velké Británii, kde spoluzaložil kancelář Future Systems a stal se respektovanou osobností. České veřejnosti přiblížil jeho práci a postoje před třemi lety natočený dokument České televize nazvaný Profil, do širšího povědomí zde však vstoupil teprve diskutovaným návrhem budovy Národní knihovny, který patrně nebude nikdy realizován.

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v Praze. Po ukončení VŠUP pracoval na volné noze a v roce 1968 se rozhodl emigrovat do Británie. Spolupracoval zde s předními světovými architekty, mj, Normanem Fosterem. Vlastní kancelář Future Systems, v níž působil až do konce svého života, založil v roce 1979 s architektem Davidem Nixonem, dlouhá léta zde spolupracoval s architektkou Amandou Levete. K jejich společných projektům patří mj. práce pro NASA, kde získali zkušenosti se špičkovými materiály a technologiemi. Jejich znalostí a používáním je dnes Kaplického architektonická tvorba známa v desítkách zemí, vytvářel stavby a projekty odvážně kontrastující s okolím, v posledních letech často inspirované organickou přírodou. K takovým projetům patří mezi jeho odpůrci vysmívaná Národní knihovna, ale i Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích, jehož návrh se u zadavatelů projektu setkal naopak s výraznou podporou.

Future Systems má na kontě desítky úspěšných projektů, k nimž patří Věže pro Bienále architektury v Benátkách 2002, provokativní dominanta Birminghamu, jíž se stal obchodní dům Selfridges z roku 1999, či tribuny kriketového areálu Lord´s Media Centre v Londýně, za něž Kaplický získal Stirling Prize, nejprestižnější britskou cenu za architekturu.

Jan Kaplický byl dvakrát ženatý, z prvního manželství s Amandou Levete má syna Josefa, jeho druhá žena Eliška mu včera porodila dceru Johanku.

S jeho dílem se mohou čeští čtenáři seznámit např. v monografii o Future Systems, kterou před časem vydal Zlatý řez. Jako originální, osobnost oddanou tvorbě poznáte tohoto českého architekta světového jména v jeho knize esejů nazvané Album, která vyšla v roce 2005 v nakladatelství Labyrint.

Kniha nazvaná Sketches, ke které napsala úvod britská architektka Zaha Hadid, vyšla v česko-anglickém vydání a představuje kompletní sbírku skic Jana Kaplického od roku 1941 až po současnost. Autor ji věnoval především studentům architektury na celém světě.

15.01.2009 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444