Ingredience na 1 kg zelí 2 dkg soli kmín dle chuti z 1 kg nastrouhaného zelí naplníte jednu 0,7 litrovou sklenici (z 10 kg zelí 10 sklenic) |
Postup Zelí nakrájíme (nastrouháme, nakrouháme), přidáme sůl, kmín. Promícháme a necháme 2 hod odležet. Zelí mačkáme do sklenic, od okraje necháme asi 2 cm, sklenice pevně uzavřeme víčkem, aby se neprotáčely. Zavíčkované sklenice stavte na plech. Při kvašení může totiž unikat voda. Necháme v teple asi 10 - 14 dní vykvasit. Po 14 dnech sklenice omyjeme a uskladníme. Zelí můžeme po 14 dnech jíst, ale mnohem lepší je déle uležené. |
- Čím déle necháte zelí odležet, tím je měkčí a pustí víc vody (1 hodina postačí).
- Zelí je nutné do sklenice pořádně namačkat, aby se vytěsnil vzduch a zelí dobře vykvasilo. Při mačkání odléváme přebytečnou vodu, kterou lze použít na zelnou polévku.
- Zelí je dobré průběžně kontrolovat. Když víčko na sklenici dostatečně nedrží, může zelí hnědnout.