Zelí kvašené ve sklenicích

Jednou z možností, jak se chránit před sychravým podzimem, je jíst taková jídla, která nám dodají potřebné vitamíny. Kvašené zelí je známé pro svůj blahodárný vliv na lidské zdraví. Obsahuje velké množství vitaminu C a působí proti bakteriím.

Ingredience
na 1 kg zelí 2 dkg soli
kmín dle chuti

z 1 kg nastrouhaného zelí naplníte jednu 0,7 litrovou sklenici (z 10 kg zelí 10 sklenic)




Postup
Zelí nakrájíme (nastrouháme, nakrouháme), přidáme sůl, kmín. Promícháme a necháme 2 hod odležet. Zelí mačkáme do sklenic, od okraje necháme asi 2 cm, sklenice pevně uzavřeme víčkem, aby se neprotáčely. Zavíčkované sklenice stavte na plech. Při kvašení může totiž unikat voda. Necháme v teple asi 10 - 14 dní vykvasit. Po 14 dnech sklenice omyjeme a uskladníme. Zelí můžeme po 14 dnech jíst, ale mnohem lepší je déle uležené.
Tip:
  • Čím déle necháte  zelí odležet, tím je měkčí a pustí víc vody (1 hodina postačí). 
  • Zelí je nutné do sklenice pořádně namačkat, aby se vytěsnil vzduch a zelí dobře vykvasilo. Při mačkání odléváme přebytečnou vodu, kterou lze použít na zelnou polévku. 
  • Zelí je dobré průběžně kontrolovat. Když víčko na sklenici dostatečně nedrží, může zelí hnědnout.
Zelí kvašené ve sklenicích

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444