Zelená a žlutá v dětském pokoji

Ilustrativní foto (www.alax.cz)

Ilustrativní foto (www.alax.cz)

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu ohledně vymalování dětského pokoje a barvy koberce. Plánujeme vymalovat půl pokoje (jedna delší a jedna kratší strana )zelenou a druhou polovinu žlutou. Postýlka by měla být v rohu zelené strany. Dočetla jsem se, že by jedna barva měla být hlavní. Nevadilo by, kdyby postýlka stála v rohu pokoje, kde by se setkávaly 2 barvy? Jaký koberec by se nejlépe hodil k těmto barvám? Dcerka je aktivní dítě. Moc děkuji za radu.

Jednu barvu zvolte jako hlavní
Kombinace zelené a žluté barvy se určitě do dětského pokojíčku hodí. Poměr stěn vymalovaných jednotlivými barvami by ale neměl být stejný, to by mohlo vyvolávat dojem neklidu. Proto je vždy dobré, zvolit si jednu barvu jako hlavní a s ní vymalovat větší část místnosti. Pokud je dcerka spíše aktivní, bude vhodnější dát větší prostor zelené barvě. Ta působí uklidňujícím dojmem. Do dětského pokoje se bude hodit světle zelená. Žlutá, jako druhá barva, by mohla být světlejší a ne příliš sytá. Výrazné odstíny teplých barev podporují podle psychologů aktivitu. Jedná se hlavně o červenou a oranžovou, žlutá je z teplých barev stále ještě nejméně výrazná. V kombinaci se zelenou bude navíc působit chladnějším dojmem, než vedle teplých odstínů. Umístění postýlky v  místě setkání dvou barev nepředstavuje problém.

Barva koberce
Při výběru koberce bude hodně záležet na konkrétních odstínech, které zvolíte pro vymalování stěn. Jelikož jste vybrali spíše chladivou, uklidňující kombinaci, koberec by mohl být barevně působivější, např. s výrazným obrázkovým dekorem, v odstínech zelené, žluté či oranžové. Zároveň bude potřeba brát v úvahu barevnost dalšího nábytku v pokoji.

Na dotaz odpovídá:
Hana Děcká
doktorandka na katedře výtvarné výchovy Masarykovy univerzity v Brně 
04.10.2013 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444