Zefektivněte provoz domácnosti a posviťte si na možné úspory

Zejména v poslední době hodně z nás přemýšlí nad tím, jak snížit a optimalizovat svou spotřebu energie a kde se dá nejlépe ušetřit. Samozřejmě způsobů existuje více, nicméně ne všechny jsou ihned realizovatelné. Pokud se budeme bavit o možnostech jako například zateplení domu nebo pořízení nových spotřebičů, určitě se budeme muset zamyslet jak nad finanční, tak i časovou náročností, přičemž ne vždy je taková varianta v našich možnostech.

Chytrá domácnost může ovlivnit vaši spotřebu energií 

Co lze ovšem aplikovat prakticky okamžitě a vyjde to podstatně levněji je instalace produktů chytré domácnosti. Za chytrou lze označit domácnost, ve které se objevují dálkově ovladatelná zařízení denní potřeby, jako například zásuvky, žárovky, termostatické hlavice, senzory a podobně. Investice v porovnání s jinými řešeními je podstatně nižší, a přitom získáte přehled o vaší spotřebě, což vás přiměje se nad ní minimálně zamyslet, a to může vést k výrazné úspoře. Chytré produkty navíc šetří i váš čas a dokážou zefektivnit provoz celé domácnosti.

Způsoby, jak si svou chytrou domácnost postavit, existují v podstatě jen dva, ale protože se snažíme ušetřit, rovnou přeskočíme ten, kde je zapotřebí zásah do elektroinstalace a zaměříme se na ten, kdy nám postačí pouze pořízení a zapojení jednotlivých spotřebičů bez jakýchkoliv větších zásahů do stávajících “hloupých” elektrorozvodů v domě. Pokud nevíte, co přesně to obnáší a jaké produkty je vhodné pořídit, pojďte se podívat na naše tipy.

 

Chytré centrum všeho dění

Tak by se dal nazvat první produkt, který vám chceme představit. Jedná se o chytrý IoT hub (IoT = Internet of Things), konkrétně zmíníme například Tapo H100, který vám zajistí nepřetržité připojení začleněných zařízení pomocí spolehlivé bezdrátové sítě, a to s extrémně nízkou spotřebou. Hub je takovým srdcem chytré domácnosti. Zajistí efektivnější fungování připojených zařízení, která tak déle vydrží v pohotovostním stavu. Může sloužit jako jednotící prvek ekosystému Tapo a připojíte k němu až 64 chytrých zařízení.

Mezi taková zařízení můžou patřit třeba chytré senzory. Zatímco hub se připojí na domácí Wi-Fi, pro komunikaci s malými senzory využívá speciální úspornou bezdrátovou komunikaci a senzorům stačí jen malé baterie. Senzory můžete umístit na dveře nebo okna, přičemž dostanete okamžité upozornění do telefonu, když se neočekávaně otevřou. Zároveň je však můžete nastavit tak, aby se rozsvítilo světlo při pohybu - připojená chytrá zařízení se automaticky zapnou, když procházíte kolem nich. Existují ale i senzory, které dokáží monitorovat teplotu a vlhkost a data následně zaznamenávají.

  

Zásuvky pro správu připojených zařízení

Chytré zásuvky stačí pouze zapojit do klasických zásuvek, do nich poté připojit ovládaný spotřebič a je hotovo. Získáte tak neustálý přehled nejen o zapojených zařízeních, ale také o aktuální a dlouhodobé spotřebě vašich spotřebičů. Díky tomu pak můžete optimalizovat ekonomiku domácnosti, a ušetřit tak další peníze. Chytrou zásuvku přes mobilní aplikaci zapínáte a vypínáte, čímž zastavujete a obnovujete přívod elektrické energie. V závislosti na konkrétním typu zásuvky pak můžete využívat další funkce, jako například časovač, hlasové ovládání, přednastavení kalendáře pro automatickou správu, režim nepřítomnosti, kdy se zásuvka sama zapíná a vypíná pro vyvolání dojmu, že je někdo doma atd. Toto nabízí konkrétně model Tapo P110, který aktuálně pořídíte za cenu okolo 400,- Kč. 



Pojďme si na to posvítit

Stalo se vám už, že jste opustili domov a při návratu jste zjistili, že se v nějaké místnosti svítí, protože jste zapomněli zhasnout? Jistě alespoň jednou. Nicméně i pro tyto situace existuje řešení, a to v podobě chytrých žárovek, nebo přímo vypínačů. Chytrá žárovka se technicky příliš neliší od žárovek, které už doma máte. Její funkce však můžete ovládat pohodlně přes telefon, což vám umožní například zhasnout odkudkoliv. Chytré žárovky patří výhradně mezi LED osvětlení, s čímž se také pojí vlastnosti jako dlouhá životnost, úsporný provoz, slabé zahřívání a odolnost vůči otřesům. Jako úspornější formu osvětlení můžete zvolit také LED pásek, který lze díky možnosti stříhání a připevnění pomocí 3M pásky umístit téměř kamkoli, a navíc tak vytvořit útulnou atmosféru.  
 

Topení nemusí být nutně strašák 

Zbytečně zapnuté topení v prázdné místnosti, nebo naopak zima tam, kde chcete mít teplo když se vrátíte domů. To jsou situace, které snadno vyřešíte pomocí chytré termostatické hlavice. Tu můžete ovládat pomocí hlasových asistentů nebo dálkově z telefonu, takže si pohodlně nastavíte požadovanou teplotu, aniž byste museli být přímo u topení. Instalaci navíc zvládnete úplně sami s průvodcem v aplikaci a jako bonus možná uvítáte i dětskou pojistku, abyste měli teplotu plně pod kontrolou pouze vy. 
07.12.2022

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444