Ze starých časů Dálného východu

Neznámý autor: Čajovna po vrbovými listy v Šanghaji. Foto:Národní památkový ústav

Neznámý autor: Čajovna po vrbovými listy v Šanghaji. Foto:Národní památkový ústav

Výstava Námořní deník hraběte Dubského

Stovky a stovky návštěvníků Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně si už prohlédly výstavu, která je jedinečným přiblížením života obyvatel Číny a Japonska v 70.letech 19.století. Fregatní kapitán rakousko-uherského námořnictva Erwin Dubský ze své cesty do těchto míst přivezl sbírku snímků, na nichž tehdejší průkopníci japonské a čínské fotografie zachytili krajinu, architekturu, ukázky tradičních řemesel, portréty žen i mužů, tradiční obřady a další náměty vypovídající o kultuře a způsobu života těchto vzdálených oblastí.

Loď Erzherzog Friedrich. Foto: Národní památkový ústav

Neznámý autor: Čajovna po vrbovými listy v Šanghaji. Foto:Národní památkový ústav

Unikátní kolekce pochází z depozitáře státního zámku Lysice, kde je uložen i Dubského rukopisný deník z dobrodružné a náročné námořní výpravy a také další exponáty představující ukázky japonských a čínských uměleckých řemesel - porcelán, bronzové a emailem zdobené nádoby, zbraně, publikace a mapy. Hrabě Dubský totiž na své cestě kolem světa, které se zúčastnil ve funkci prvního důstojníka na korvetě Erzherzog Friedrich v letech 1874 - 1876, shromáždil rozsáhlou sbírku obsahující na 1300 položek, z nichž se však dochovala jen část. Její nejcennější součástí je soubor alb obsahující více než 500 fotografií z většiny zemí, které tento příslušník starobylého šlechtického rodu na cestě, k jejímž hlavním cílům patřil japonský císařský dvůr, navštívil. Fotografie pocházejí z profesionálních studií a představují světový unikát, jehož skutečnou hodnotu postupně odhalili autoři výstavy Marcela a Filip Suchomelovi.
Raimund von Stillfried-Ratenicz: Dívka. Foto: Národní památkový ústav

Neznámý autor: Čajovna po vrbovými listy v Šanghaji. Foto:Národní památkový ústav

Významnou část tvoří v této sbírce fotografie chomutovského rodáka Raimunda von Stillfrieda-Ratenicze, který patřil k prvním fotografům v Japonsku. Ve svém ateliéru v Jokohamě vychoval celou generaci japonských umělců a se svými vlastními snímky zde dosáhl i slušného komerčního úspěchu. 

Pro atraktivní výstavu doplněnou ukázkami uměleckých řemesel Východu vybrala Moravská galerie z Dubského pozoruhodné kolekce její nejucelenější část - tedy práve fotografie z Japonska a Číny. Jde o fotografie provedené tehdy převažující albuminovou technikou. Základem tohoto procesu bylo použití vaječného bílku jako pojidla a nosiče světlocitlivých solí na papírové nebo skleněné podložce. Albuminové fotografie na světle rychle žloutnou a blednou, proto nemohou být jeho působení vystaveny dlouho. Je to i důvod, proč je výstava rozdělena do dvou dílů. Ten první si můžete prohlédnout ještě do neděle 9. dubna, druhý díl pak bude zpřístupněn od 12. dubna do 21. května 2006. Poté budou tyto citlivé originály opět pečlivě uloženy, aby neutrpěly újmu a jejich cenné svědectví i sběratelská hodnota zůstaly zachovány.

06.04.2006 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444