Zdravý spánek s ekologickým puncem

Každý člověk prospí v průměru přibližně třetinu svého života. Proto bychom mezi nejdůležitější místnosti našeho domu či bytu měli zcela nepochybně zařadit ložnici. Moderní doba nám nabízí řadu ekologicky šetrných výrobků, které nám spánek mohou zpříjemnit či dokonce zvýšit jeho kvalitu.

Velká část populace již v současné době používá oblíbené zdravotní matrace, které dokážou vaši postel společně s polohovatelným lamelovým roštem proměnit v opravdové místo odpočinku. Doplníte li tento celek o zdravotní polštář, můžete si být jisti, že se ráno probudíte vždy svěží a plní energie. Málokdo však tuší, že materiál, ze kterého jsou tyto pěnové matrace či polštáře vyráběny, je ropným produktem a má tak velký vliv na zatěžování životního prostředí. Neekologické mohou být také materiály, ze kterých je samotná konstrukce postele, rošty nebo látky obsahující barevné nátěry na nábytku v naší ložnici.

Na bázi přírodní pěny

Pokud si chcete dopřát zdravý spánek a přitom vědět, že pomáháte přírodě, můžete využít například nabídku matrací na bázi přírodní pěny. Původní suroviny získané z ropy jsou zde nahrazeny extrakty z olejů různých rostlin a jinými přirozenými látkami. V případě bio matrací se například jedná o výtažky z oleje rostliny zvané skočec obecný. Výzkumy týmu odborníků dokazují, že tyto materiály mají výborné ortopedické vlastnosti, prověřeny jsou i jejich vlivy na pokožku či dokonce na vaši náladu. Kromě toho, že do své ložnice přinesete více přírody, má tato alternativní pěna také prokazatelně větší elasticitu, je odolnější proti tlakové deformaci a má i větší odrazovou pružnost. Stejným způsobem jsou vyráběny i populární anatomické polštáře, kde je pěna získávána z ricinového oleje. Navíc mají unikátní vlastnosti, díky kterým se přizpůsobí obrysům vašeho krku a hlavy. Umožní tak pohodlný a vydatný spánek.
Jak správně vybírat matraci?

Kromě samotného vlivu na přírodu je důležitým aspektem při výběru matrace samozřejmě její využití. Měli bychom tedy vybírat takový model, který přesně odpovídá našim požadavkům, zvykům a prostředí. Co bychom tedy měli brát v úvahu?

  • Tvrdost matrace
Ta musí odpovídat našim zvyklostem a také tvrdosti materiálu a nastavení použitého roštu. Je tedy nejlepší zkusit si vystavené matrace fyzicky přímo v obchodě, abychom zjistili, na které se nám leží nejpohodlněji. Je to běžný standard a prodejci nám to často i sami doporučí.

  • Velikost matrace
Zde záleží také na velikosti samotné postele, případně míře pohodlí, kterou jsme si zvolili. Za minimální kritérium velikosti matrace je označeno 20 cm nad rámec výšky ležící postavy, standardní šířkou pak bývá 90 cm.

  • Prodyšnost a termoregulační vlastnosti
Tyto schopnosti zřejmě sami nepoznáme, poradit by nám tedy měli odborní prodejci přímo v obchodě. Oboustranná matrace se schopností absorpce nebo naopak udržení tepla v závislosti na ročním období je dnes již samozřejmostí. Její vlastnosti nám umožní pohodlněji se vyspat bez zbytečného pocitu horka a pocení v létě nebo naopak příliš chladné podložky v zimním období.

  • Materiál matrace
Můžeme zhodnotit například náročnost na údržbu samotného povrchu, popřípadě si vyžádat jiné pro nás důležité informace. Pro alergiky je nutným aspektem potvrzení, že materiál neobsahuje žádné alergeny. I zde je lépe obrátit se s žádosti o radu na odborný personál prodejny.

  • Hmotnost uživatele
Důležitým aspektem je samozřejmě také hmotnost uživatele daného lůžka. Skutečnost, že existuje variabilní nastavení zátěže roštu, je obecně známá. Málokdo však tuší, že hmotnost hraje důležitou roli i při výběru samotné matrace. Nejlépe je tedy nechat si doporučit ideální kombinaci roštu a matrace ve vztahu k našim tělesným proporcím.

Návrat ke dřevu a peří


U samotné postele si v dnešní době můžete zvolit z nepřeberné škály materiálů, trendem je však návrat k jednomu z nejstarších, kterým je dřevo. Chcete li opravdu kvalitní a zdravé lůžko, nevybírejte umělé materiály či jejich kombinace se dřevem, ale postel vyrobenou z pravého dřeva upraveného ekologickými laky či nátěry. Nezbytným doplňkem jsou pak samozřejmě polštáře a přikrývky. I tady můžeme zvolit čistě přírodní produkty s výplní z husího peří a potahem z 100% bavlny. Tyto materiály jsou zárukou opravdu kvalitního spánku, ne nadarmo se peří používá k tomuto účelu již mnoho a mnoho generací.

Myslete na své děti


Vývoj a používání alternativních přírodních materiálů jsou vedeny snahou o zlepšení životního prostředí. Každý z nás má jako spotřebitel možnost si zvolit používané materiály či výrobky, a přímo se tak podílet na zlepšení ekologické situace a prostředí okolo sebe. Nejde přitom zdaleka jen o současnost, ale zejména o stav, jaký zde zanecháme budoucím generacím. Záleží tedy pouze na nás, jaký odkaz zanecháme našim dětem.

Článek vznikl ve spolupráci s internetovým obchodem Nabytek-forliving.cz (www.nabytek-forliving.cz).

19.11.2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444