Zdravé spaní - Amorův sen

Většina lidí prospí přibližné třetinu života a podle lékařů se právě při spánku regeneruje až 90 procent všech fyzických i duševních sil. Na to, jak můžeme pomoci tomu, aby náš spánek byl zdravý a kvalitní a naše ložnice  skutečným místem odpočinku, jsme se zeptali pana Bernda Borýska z vedení společnosti s romantickým názvem Amorův sen, firmy dodávající na náš trh „vše pro zdravé spaní“.

Zdravé spaní je sice obecně známým, ale pro mnoho lidí poměrně nekonkrétním pojmem. Jak byste je charakterizoval Vy?

 

Zdravý spánek závisí na několika faktorech. Kromě správné okolní teploty, čistého vzduchu bez prachu a jiných alergenů je pochopitelně jednou z hlavních součástí kvalitní lůžko. Zdravé lůžko musí nabídnout především příjemný spánek a k tomu je zapotřebí splnění s dvou základní požadavků: musí poskytovat tělu anatomicky správnou podpěru, a pak musí být vzdušné, čímž zaručuje dostatečnou výměnu kyslíku. Přitom velmi záleží na skladbě matrace a roštu, protože správná kombinace umožňuje během noci kvalitní odpočinek celého organismu. Roštů existuje více druhů, obecně platí, že rošt má přebírat zatížení od matrace a rovnoměrně ho rozkládat. Dále zprostředkovává větrání lůžka. Dalšími důležitými prvky jsou potom také vhodné lůžkoviny (přikrývky, polštáře, příp. speciální anatomické polštáře) např. s protialergickou úpravou. Na rámu samotné postele již moc nezáleží, ale měl by splňovat alespoň základní podmínku, a to umožnění větrání zespodu.
 
Jsou-li matrace a rošty tak důležitým faktorem, jakými zásadními kritérii bychom se měli při jejich výběru řídit?

 

Většina zákazníků dá bohužel často pouze na první dojem a při výběru postele dbá především na její atraktivitu. Jenže s postelí je to jako s člověkem – kvalitu poznáte až podle toho, co se ukrývá vevnitř. Pokud kupujete novou postel s matracemi i rošty, jsou kritéria jednoduchá. Tam záleží na požadavcích zákazníka na tvrdost, případně požadavek na polohování, ale toto téma je nejlepší probrat na prodejně přímo u konkrétních výrobků.
Pokud si kupujete jen samotnou matraci je nejdůležitější vzít v úvahu,  jaký je podklad pod matrací (rošt, deska, apod.) a požadavek na tvrdost. Tvrdost by si měl zákazník vyzkoušet osobně, při nákupu je dobré zapomenout na  stydlivost a na lůžko si lehnout. V závislosti na požadované výsledné tvrdosti celého lůžka a také na použité matraci je pak nutné vybírat rošt. Hustota lamel musí odpovídat matraci a zátěži na lůžko.

A zásady při výběru matrace?


Matrace musí mít především dostatečnou velikost a dobře a pružně podepírat tělo. Říká se tomu zákon akce a reakce – tedy aby člověk vydával při obracení se ve spánku minimum energie. Nejdůležitější je účel neboli jak často hodláme matraci používat. Pokud kupujeme matraci na chatu, není nezbytné kupovat stejnou kvalitu jakou si kupujeme domů na denní spaní.

                     

bydlinek

Bydlínek upozorňuje

Nápisy "ZDRAVOTNÍ MATRACE" mohou být velmi zavádějící až klamné. Žádná matrace není zdravotní ve smyslu léčivá, musí pouze splňovat ortopedické nároky na tvarování páteře při spánku. Na správné matraci při poloze na boku zůstává osa páteře rovná, při ležení na zádech pak ve svém fyziologicky zakřiveném tvaru. To poznáte nelépe právě když si matraci vyzkoušíte přímo při nákupu.

 

Amorův sen nabízí poměrně široký sortiment výrobků, od postelí přes rošty, matrace, komody až po lůžkoviny. Které z nich patří k nejžádanějším?

 

Obecně právě již výše zmíněné matrace a rošty. V našem sortimentu se dá vybrat matrace pro jakýkoli účel ve velmi širokém rozpětí cen. Pokud bych měl konkretizovat materiál, tak velmi oblíbené jsou matrace ze studených pěn s potahy s antimikrobiální úpravou. Určitě ale existuje více výrobců stejného sortimentu, v čem spočívají rozdíly?

Mezi jednotlivými výrobci jsou pochopitelně rozdíly, které jsou nejvíce znatelné na poměru cena/kvalita. Našim cílem je prodávat sortiment s tím nejvýhodnějším poměrem. Jinými slovy se snažíme za peníze zákazníků dodat "co nejvíce muziky". Snažíme se pečlivě vybírat sortiment a ukazuje se, že umíme dodávat i se službami jako je doprava zdarma (v okresech našich prodejen je zdarma i montáž postelí) matrace i rošty s vyšší kvalitou za menší cenu než konkurence bez služeb.

 

Nabídku sortimentu ovšem ovlivňuje jistě také nějaká „móda“, jaké jsou nejnovější směry a trendy?

Těžko říci jednoznačně, protože současný trh již disponuje dostatečným sortimentem, který uspokojí prakticky každého zákazníka. Můžeme vybrat z široké škály různých typů postelí - s úložným prostorem i bez něj, dřevěné, čalouněné nebo kovové. Podle mého názoru však nejsou např. uzavřené válendy zrovna "ohleduplné" k matracím, na kterých ležíme, neboť přístup vzduchu je důležitý pro minimalizaci růstu různých mikroorganismů v matracích. 

 
Co se postelí týče, zvláště v malých bytech může občas nastat problém s dostatkem prostoru. Moderní je řešení malých interiérů tak, aby  byl volný prostor funkčně využit, ale přitom nabízel i dostatečný komfort a pohodlí. Vyrábějí se takzvaná patra, která prostor jediného pokoje rozčlení, čímž pro postel vznikne místo pod stropem, a také jsou na trhu takzvané sklopné postele, které rovněž nabízíme zákazníkům  v našem sortimentu.

 

Nejsou ale sklápěcí postele právě něco jako válendy, které jste před chvílí označil za ne zrovna ohleduplné?

 

Ne, sklápěcí postele zaručují plnohodnotné spaní. Jsou vybaveny kvalitními rošty a možné je i polohování hlavy nebo nohou. Rozdíl oproti „klasické posteli spočívá jen v tom, že lůžko je umístěno ve skříni, kterou je možné vyrobit z cca 30 odstínů "lamina". Ve skříni je umístěn vyklápěcí mechanismus, k vyklápění lůžka není zapotřebí velké fyzické síly a obsluha je velmi jednoduchá a rychlá. Standardní rozměry u sklápěcího dvoulůžka jsou 160x200 centimetrů, u jednolůžka 90x200 centimetrů. Na přání je ale pochopitelně možné vyrobit i atypické rozměry a také nabízíme možnost výroby celé nábytkové sestavy (stěny) se sklápěcí postelí.
 
Mnoho zákazníků je často nerozhodných nebo nemá potřebné informace. Jak byste mu poradil při výběru?

 

Počítáme s tím, že každý zákazník má individuální potřeby a snažíme se každému "ušít postel na míru". Nejlépe je, když zákazník přijde přímo do některé z našich prodejen v Brně, Znojmě nebo Benešově, kde se mu bude individuálně věnovat vyškolený odborný personál, který zákazníkovi podá nejen dostatečné informace, ale pomůže i s výběrem, popř. doporučí nejvhodnější výrobek či kombinaci.

 

Co když se třeba zákazníkovi navržená ložnice líbí, ale aktuálně nedisponuje dostatečnými finančními prostředky?

 

Ani to není žádný problém, jakmile u nás klient jednou nakoupí, při dalším nákupu může počítat s výhodami. Také je možné nakoupit současně a rozvrhnout si platby do splátek, třeba i bez navýšení. V praxi při nákupu kompletu matrace + rošt + postel získá náš zákazník slevu 10% na postel. v případě, že jednou koupí matraci a rošt a za 2 měsíce postel, může tuto slevu uplatnit i při nákupu samotné postele. Prostě, když si v lednu koupíte matrace , v únoru rošty a v březnu budete chtít postel, tak ji můžete získat se slevou stejně tak, jako by jste koupili celý komplet současně.

 

bydlinek

Zdravé spaní s Bydlínkem

1) Je dobré spát v chladné, vyvětrané místnosti, která by měla mít 16 - 18 stupňů Celsia.
2) Aby k přerušování vašeho spánku docházelo co nejméně, snažte se svou ložnici co nejlépe zastínit a zbavit  rušivých zvuků.
3) Při  problémech s usínáním můžete před spaním poslouchat nahrávky relaxační hudby nebo uklidňujících zvuků přírody.
4) Klidnému nočnímu spánku může napomoci také sklenice teplého mléka před spaním, neboť mléko je bohaté na tryptophan, přírodní aminokyselinu, působící  jako mírné sedativum.

23.08.2006 | Monika Kvačková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444