Úroda z vlastní zahrádky je plná vitamínů
To, co si sami vypěstujete, je plné vitamínů, dostane se to na váš stůl pěkně čerstvé a chemicky neošetřené. Naprosto přesně víte, co v jídle máte, navíc i docela dost ušetříte. Ceny potravin v ochodech teď letí vzhůru, zdražují i energie a služby, takže se každá koruna hodí. Konzumace ovoce a zeleniny je navíc důležitá pro naše zdraví i imunitu, pomáhá hlídat zdravou tělesnou hmotnost.
Co všechno se dá pěstovat na zahrádce?
Okopávat, odstraňovat plevel, zalévat, hnojit… To všechno chce čas, který je pro většinu z nás nedostatkovým zbožím. Mít vlastní malou zahrádku je ale příjemným relaxem, pěstovat na ní můžete:
- Rajčata, která jsou bohatá na vitamín B1, B2, B6, C, E a A, minerály vápník, draslík, jód, železo a fosfor.
- Okurky bohaté na vitamíny a minerální látky, hlavně provitamín A, vitamíny skupiny B kromě B12 a minerály křemík, draslík, sodík, zinek, měď a fosfor, zlepšují stav šlach, kloubů, svalů, vlasů i nehtů. Mají močopudné a detoxikační účinky.
- Dýně obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou, omega-3-mastné kyseliny, z minerálních látek pak hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor.
- Květák neboli karfiol
Hlávkové zelí, které má pozitivní účinky na činnost střev a trávení, snižuje krevní tlak a zvyšuje odolnost organismu.
- Červenou řepu, která obsahuje neuvěřitelné množství minerálních látek (železa, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku) a má detoxikační účinky.
- Česnek a cibuli
- Brokolici jako významný zdroj hořčíku, který je nezbytný pro činnost svalů, srdce, tvorbu hormonů a přenos nervových vzruchů. Je bohatá i na vlákninu.
- Špenát
- Papriky bohaté na vitamín C, E, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a fosfor díky obsahu účinných látek lehce snižují krevní tlak, pravidelná konzumace je užitečná při zvýšené hladině cholesterolu.
- Listový salát
- Ovoce jako ostružiny, jahody, maliny, borůvky a brusinky.
Tipy na zdravá jídla ze zahrádky
Nebo brokolicovou polévku s hlívou ústřičnou, celerovou polévku, cuketu na másle, dušenou kapustu, fazolové lusky s česnekem, kedlubnovou pomazánku, případně květákové rizoto s pažitkou a žampiony?
Mezi oblíbené pokrmy patří i lečo, na jehož přípravu budete potřebovat červenou papriku, cuketu, rajče, 2 bílky, sůl, pepř a sladidlo ze stévie. Připravit si můžete i kuřecí paličky na rozmarýnu se zeleninou z vlastní zahrádky, cuketový koláč nebo papriky zapečené s kuskusem. Ten připravte dle návodu, zamíchejte do něj rajčata, bazalku a třeba i parmazán, směsí naplňte rozkrojené papriky a dejte zapéct. Výborná je i plněná cuketa.
