Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví

Lenka je sebevědomá Jihočeška, ženská, jak má být. Rozhodně ji nechybí fortel, úsměv a stále dobrá nálada. Podniká v cestovním ruchu, a tak není divu, že si umí poradit s ledasčím. V poslední řadě třeba se zateplením. 

Lenka provozuje malou cestovní kancelář, která přežila, světe div se, i covidovou plonkovou dvoj sezónu. Takže se nikdo z nás nedivil, když si poradila i se zateplením chalupy určené k trvalému bydlení v jižních Čechách na Bechyňsku.

Vypravili jsme se za ní, aby nám pověděla svůj osobitý příběh o zateplení.



„Tak vás vítám u nás na Bechyňsku“, směje se už od zápraží paní Lenka. „Je to velké stavení, že? Tady na Bechyňsku se měli statkáři dobře, každý statek musel být vyšperkovaný. Navzájem se ti sedláci předháněli, koho stavení bude to nejhezčí a nejhonosnější“, zaníceně vypráví paní Lenka. 
„Děda zdědil tohle všechno včetně polností. Popravdě zdědil ruinu. 110 let starou chalupu, která si vyžádala kompletní rekonstrukci. Ale to je už pár let zpátky, co mu to tu spadlo do klína. Myslím, že první opravy započaly někdy v roce 2012. To jsme opravili zdi, krov a střechu. Zní to jako rychlovka, která byla za pár měsíců hotová. Tak to ne, to vás zklamu. Rekonstrukce se táhla až do současnosti. Člověk začíná od toho nejdůležitějšího, aby nikde nezatýkalo, aby vám nefoukalo okny, abyste se měli kde vykoupat a dojít na záchod. Suchá původní toaleta byla samozřejmě na zbláznění. Takže vše šlo, podle toho, jak byly peníze. Hodně pomalu a postupně. 



Bydlím tu s bratrem a jeho ženou, druhou část domu obývá moje maminka a na mě zbylo podkroví. 

Dům je vytápěn akumulačními kamny. V největší zimě dotápíme krbovými kamny. Zima je tak na pohodu, ale díky létu jsem se podkroví bála. Než jsem přistoupila k rekonstrukci, bylo v podkroví jen harampádí a mini zoo, jak já tomu s gustem říkám. Nejvíce se totiž půda líbila místním myším, kuně a hlavně vosám. Každý rok jsme řešili několik vosích hnízd a trápili se s jejich likvidací. Jeden rok se nám tu dokonce usídlili i sršni. Tehdy na ně brácha pozval místní hasiče. Maminka se jich dost bála, přiznám se, že já taky. Večer se nedalo vůbec venku posedět. Snažili se nás atakovat při každé naší snaze si večer před chalupou posedět. 

Rekonstrukcí podkroví se vyřešilo více věcí. Vystěhujeme harampádí, minizoo vytěsníme do venkovních prostor a já budu mít pro sebe konečně pohodlné bydlení. 



V plánu byla bytová jednotka o velikosti 2+ kk. Mně to úplně stačí. K rekonstrukci jsem přistupovala velmi zodpovědně. Nejsem zvyklá nechávat něco náhodě. Každopádně jsem si ku pomoci vzala zkušeného architekta, se kterým jsem vše konzultovala. Já měla jasné požadavky. Podmínkou byla dostatečná požární odolnost, uspokojivá tepelná izolace v zimě a hlavně, a to byl top požadavek, žádné přehřívání v létě. Přesto jsem neslevila, hlavně aby mi nebylo v podkroví vedro. Špatné spaní není nic pro mě. Jak jsem nevyspalá, jsem nevrlá a nic se mi nedaří“, směje se paní Lenka a pokračuje „Dům je orientován sklonem střechy severojižním směrem. Sever je samozřejmě v pořádku, ale děsila mě ta orientace na jih. Architekt si tam ještě vymyslel dvě střešní okna, a tak bylo na přehřívací průšvih zaděláno. Pátrala jsem a pátrala, jaká izolace by mé trápení zahnala. Architektem navržená skelná vata se mi nepozdávala, připadalo mi to příliš lehké, desky zase neforemné. Známí se nechali zlákat stříkanou pěnou a byli hodně rozladění. Náhodou jsem na Facebooku objevila reklamu od firmy CIUR. Někdo se nelibě pod příspěvkem vyjadřoval o jejich materiálu. „chce mít snad někdo zatepleno papírem?“. To mě zaujalo a začala jsem pátrat hlouběji. Říkala jsem si zvědavě, co tím ten člověk myslí? Oslovila jsem dle odkazu tedy přímo společnost CIUR a dostala obratem kontakt na realizační firmu STAVO plus z Votic. Popovídali jsem si o celulózové izolaci pod názvem Climatizer Plus. Už ten název ve mně evokoval, že budu mít léto na pohodu. Nově jsme domluvili i tloušťku, z původních 25 cm návrhu jsme se usnesli na 30 cm k realizaci. Dohodli termín a teď poslouchejte, přijeli a už za tři hodiny bylo nafoukáno, v zimě, před Vánocemi. Zateplovali jsme dva dny před štědrým dnem. Už druhý den se začala teplota bez vytápění navyšovat. Díky spodnímu přitápění krbovými kamny se vyhřívalo i mé podkroví a teplo drželo, nikam se neztrácelo. 



A jak se zateplení projevilo následně? Tak druhý den jsem byla bez bundy, za týden na Silvestra jen ve svetru a dnes jsem na pohodu. Už po týdnu mi tahle investice přišla jako dar z nebes, líp jsem své peníze investovat nemohla. A až zažiju první letní sezónu, dám vám určitě vědět.“, loučí se s těmito slovy paní Lenka. Tak moc děkujeme paní Lenko. Určitě se na podzim u vás zastavíme. Nejen na to dobré kafe s bábovkou, ale i na nové povídá a zkušenosti s Climatizerem Plus. 
 
16.05.2022 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444