Zásuvka, která vám může zachránit život

Víte, co se může stát, když vám upadne fén do vany plné vody, když přepálíte nebo poškodíte při žehlení kabel u žehličky a dotknete se jej, když vaše dítko zastrčí hřebík do zásuvky nebo když přeseknete elektrickou sekačkou kabel? To je jen několik málo příkladů nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Jak si mnozí vzpomínáte, býval např. v koupelnách nalepen štítek „Je zakázáno používat elektrické spotřebiče ve vaně nebo sahat na ně z vany“. Samozřejmě, že ani v současné době Vám takové používání spotřebičů nedoporučujeme.
U elektroinstalatérů jsme zjišťovali, zda je možné těmto nehodám, kterémohou končit i smrtí, zabránit. Dostalo se nám překvapivé odpovědi. Koncem loňského roku byla výrobcem ABB , Elektro-Praga na trh uvedena nová speciální bezpečnostní zásuvka. Pokud je v této zásuvce zapojen spotřebič, například holicí strojek nebo fén a spadne Vám do vany s vodou, nehrozí vám již bezprostředně smrtelné nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Zásuvka, přesněji proudový chránič, který je v ní zabudován okamžitě odpojí přívod elektřiny. Zásah elektrickým proudem je v takovém případě omezen velikostí vybavovacího proudu vestavěného proudového chrániče, což je maximálně 30 mA, takže dříve velmi nepříjemnou nehodu můžete dnes přečkat bez vážnější úhony.
Jde o opravdovou novinku v oblasti elektroinstalací a jejím použitím  především v koupelnách, dětských pokojích, dílnách, garážích nebo na balkonech zabráníte možným úrazům elektrickým proudem. Kontaktujte proto svého elektrikáře, který vám jistě zásuvky s proudových chráničem v designu Tango vřele doporučí a odborně zapojí.
21.03.2005 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444