Zařizujeme dřevostavbu

Mladý pár se dvěma dětmi nás oslovil ve fázi, kdy měl od developera koupený projekt patrového rodinného domu (dřevostavby) a blížil se termín realizace. Rodina si přála navrhnout interiér celého domu a bude-li třeba změnit i dispozice. Zdůraznil bych, že přišli ve správný čas, kdy ještě bylo možné zasahovat do projektu.

Pro architekta je samozřejmě ideální, když se na něj investor obrátí už na samém počátku, tedy i s architektonickou studií. Takové zadání, kdy je stále ještě možné s projektem pracovat, je pro nás rovněž zajímavé.

Kromě ujasnění dispozičního řešení byl vypracován projekt interiéru téměř celého domu. Konkrétně se jednalo o prostory v přízemí - vstupní hala se schodištěm, pokoje pro hosty, obývací pokoj s kuchyňským koutem a malá koupelna. V patře pak dětský pokoj, ložnice, pracovna, koupelna a hala. Protože se jednalo o dřevostavbu, architekti museli při návrhu interiéru zohlednit kritéria, která s sebou tento typ stavby nese. Téma dřevostavby by samo o sobě vystačilo na samostatný článek. 
Pokoj pro hosty
bydlinek
Pár tipů, na co si dávat u dřevostavby pozor: 

  • Dřevo je náchylné na změny vnějšího prostředí a vlivem teplotních změn může docházet k objemovým změnám. Z tohoto důvodu se např. nedoporučuje používání velkoformátových obkladů a dlažeb, které by mohly praskat. 
  • Pozor si také musíte dát, pokud chcete dodatečně zavěsit např. skříňky na příčku. Na podobné zatížení stěn musí být myšleno již v projektu a stěna musí být v tomto místě vyztužena. Konkrétně v této realizaci rodinného domu se to týkalo horních zavěšených skříněk v kuchyňském koutě.
Určení stylu
Před návrhem interiéru je vždy důležité zjistit, jaký styl má klient rád, projít společně inspirace a naladit se na společnou notu. Manželé, kteří se na nás obrátili, měli poměrně jasnou představu, jaký styl by jim nejvíce vyhovoval. V návrhu jsou užity především světlé a zemité odstíny bez výrazných barev, doplněné dřevem. Použity byly čisté elegantní tvary, bez zbytečných zdobných prvků. Vše má zároveň působit útulně a zabydleně. 
Návrh
V přízemí tvoří stěžejní prostor obývací pokoj s kuchyní. Vzhledem k tomu, že majitelka domu ráda vaří a nechce být odstrčena od dění v hlavní společenské místnosti, tvoří kuchyňský kout v tomto prostoru poměrně dominantní část. A to jak svojí polohou, tak svým ztvárněním. Celý kuchyňský kout je navržen ve světlých tónech, a to platí netradičně i pro spotřebiče, které byly pečlivě vybírány tak, aby kromě funkčních požadavků zapadaly do celkového estetického konceptu. Vše je navrženo v duchu čistých a jednoduchých tvarů. U samotného obývacího pokoje bylo nejtěžší zvolit vhodné rozmístění sezení tak, aby bylo využito výhledu do krajiny skrze francouzská okna a zároveň měli uživatelé kontakt s krbem, televizí a kuchyňským koutem.
Dětský pokoj
Dětský pokoj je řešen barevně i materiálově opět v duchu ostatních prostor, pro někoho však možná trochu netradičně. Výraznější barevnou výzdobu, která je tak typická pro  dětské pokoje, dodají až všechny hračky a doplňky. Dominantním prvkem v této místnosti je truhlářem realizovaná postýlka. Kromě spaní v patře poskytuje ideální hrací koutek a úložné prostory, které zároveň tvoří schody do patra.
Vstupní hala
Uvítali jsme, že investorka, která se o proces návrhu interiéru zajímala od počátku, sama přišla s řešením vstupního prostoru, který do celého konceptu interiéru skvěle zapadl. Konkrétně se jednalo o niku s věšáky vytvořenými z části kmene břízy. Dokonale se tak uzavřel návrh interiéru, kdy se majitelé sami stali designéry svého domova, což je ideální stav.
Architekt s investorem jsou tým
Architekt, potažmo designér, by neměl klientům vnucovat své představy, aniž by byl ochoten udělat jakýkoliv ústupek. Naopak by měl investorovi vycházet vstříc a návrhem postupovat společně, vzájemně se doplňovat a inspirovat.

Realizace: Free architects Praha
01.08.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444