Zapomeňte na watty, vybírejte dle lumenů

Svítidla a žárovky kupujeme především podle vzhledu a výkonu. Doba se ale mění, a tak je potřeba se této změně přizpůsobit, abychom měli jistotu, že kupujeme opravdu to správné. Technologie se mění, zlepšují, ale vás nemusí zajímat každý jejich detail. Podle čeho byste tedy měli z technologického hlediska vybírat?

Základní parametr? Svítivost

Pokud chcete být věrni populárním a úsporným LED světlům, potažmo žárovkám, pak je pro vás nejdůležitějším technickým parametrem takzvaná svítivost, tedy prostorová hustota světelného toku zdroje v různých směrech.

Možná vás to překvapí, ale výkon, udávaný ve známých wattech, je až na druhém místě. Co tedy máte v popisku svítidla hledat? Svítivost je udávána v takzvaných lumenech. Najdete je pod zkratkou lm. Čím více lumenů totiž LED žárovka má, tím více svítí.
 

Watty vás dokážou oklamat

Proč tedy nevybírat podle wattů? Je to jednoduché, watty nejsou přímo úměrné lumenům. Výrobci LED technologií jsou tak šikovní, že dokáží vyrobit LED svítidlo o výkonu 12 W, které však může mít rozdílnou svítivost třeba až o 30 %.

Ve vztahu LED žárovky ke klasické žárovce s vláknem platí jednoduchá rovnice: 100W žárovka měla asi 1250 lm, 75W pak o něco méně než 900 lm. Na watty tak raději zapomeňte a soustřeďte se na to, co vám doopravdy při výběru pomůže.

Hodnotu lumenů najdete stejně jako ostatní technické parametry na obalu žárovky či svítidla a také uvnitř, u samotného výrobku. Nenechte se ošálit a vyberte jen takové svítidlo, které vám bude dobře sloužit.

Chcete se o výběru svítidel dozvědět více? Čtěte blog odborníků na kvalitní svítidla.
25.01.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444