Zápis dětí do škol je tady. Vybíráme vhodný rostoucí nábytek

Duben je měsícem zápisů dětí do základních škol. Pokud i vy budete mít doma školáka, čeká vás v následujících měsících kolotoč změn a nutných příprav. Dítě, které bylo v mateřské škole zvyklé na celodenní aktivní pohyb, najednou usedne do školních lavic a k domácím úkolům. Vy budete nakupovat nejen školní potřeby, ale také vybavovat dětský pokoj. Zvýšenou pozornost byste měli věnovat především pracovnímu stolu a židli.

Začátkem září vaše dítě vymění pobíhání na hřišti za pasivní sezení ve školní lavici. Společně s domácí přípravou tak dítě může prosedět až několik hodin denně. Dítěti bychom měli vytvořit takové prostředí, které mu pomůže zvládat novou životní etapu co nejsnáze.

Dětský psací stůl nenahradíte jídelním stolem, ani "dospěláckým" pracovním stolem. Dětský stůl musí dítěti perfektně vyhovovat a přizpůsobit se jeho potřebám. Jedině tak zajistíte podmínky pro správný vývoj dítěte. 
 

Co musí dětský stůl a židle umět?

U dětské židle a stolu je zásadní nastavení výšky. U ergonomického stolu očekáváme možnost zvedat výšku a sklon stolové desky, u zdravotní židle měníme výšku zádové opěrky, výšku sedáku a především hloubku sedáku. Pro správný vývoj dětské páteře je velmi důležitá opora zad především v oblasti beder. Židle by měla být vybavena flexibilním uchycením zádové opěrky, která poskytuje dynamickou oporu páteře a prakticky znemožňuje sezení s kulatými zády. Nábytek pro děti musí být bezpečný, odolný, jednoduchý na ovládání a samozřejmě líbivý. Společnost MAYER CZ, specialista na zdravé sezení, důrazně doporučuje zakoupit rostoucí stůl se židlí jako set. Pokud nahradíte stůl nebo židli běžným kusem nábytku, efekt zdravého ergonomického sezení se ztrácí. 
 

Jak má dítě sedět

Dítě roste. Pokud nechcete za několik let kupovat opět novou židli, investuje do kvalitního rostoucího nábytku, který stačí čas od času správně nastavit podle výšky dítěte. „Když jako rodiče nastavíme správně výšku sezení a hloubku sezení, popř. výšku opěradla, pak v podstatě stačí, abychom se soustředili na to, aby náš školák seděl co nejvíce „vzadu“, tedy aby se bederní část zad celou plochou dotýkala opěradla," dodává pan Ing. Ošťádal ze společnosti Mayer CZ.

 
Pořídit dítěti rostoucí nábytek je investice do budoucnosti. A že si ho nemůžete dovolit?  „Myslím, že je to spíše otázka priorit a hodnot. Každopádně i rostoucí židle a rostoucí stůl s min. 5 letou zárukou je možné vybrat ve velmi širokém spektru jak velikostí, tak i systémů nastavení. Pomoci mohou tzv. akční sety, kdy při objednání židle spolu se stolem pořídíte oba výrobky výhodněji," odpovídá na dotaz pan Ošťádal. 
31.03.2023 | Jana Koenigová
  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444