Ingredience 500 g bílého chřestu 50 ml bílého vína sůl pár kuliček pepře trocha vody na uvaření chřestu asi 2 lžíce citronové šťávy 2 zarovnané lžíce mouky lžíce másla 200 ml smetany 30 g strouhaného parmazánu 1 lžíce posekané bazalky nebo směsi čerstvých bylinek |
Příprava Paličkám chřestu odkrojíme kousek zdřevnatělé spodní části a chřest pečlivě oloupeme. Dáme asi na 10 - 15 minut vařit do trochy vody s vínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Mezitím si připravíme z másla, mouky a smetany bešamelovou omáčku, povaříme ji asi 20 minut a nakonec do ní přidáme pár lžic vývaru z chřestu. Zapékací misku vymažeme trochou másla, vysypeme strouhankou a dáme do něj uvařený a okapaný chřest, posypeme bylinkami, zalejeme bešamelem, posypeme parmazánem a dáme do vyhřáté trouby asi při 200°C zapéct, až se sýr začne zabarvovat. |
Podávat můžeme s pár kousky nových brambor nebo si na chřestu pochutnáme bez dalších rušivých příloh.
Máte rádi jídla ze zeleniny? Zkuste některý z našich receptů:
Pekingské zelí na másle
Cizrna s jarní cibulkou, mrkví a petrželí
Rýže basmati se zeleninou a sezamovými semínky