Zapečený bílý chřest s parmazánem

Nezapomeňte využít chřest z letošní domácí sklizně, která právě začíná. Připravte si ho třeba zapečený s bešamelovou omáčkou a parmazánem. V červenci už můžete mít jen chřest dovezený z Holandska nebo Německa, protože 24. června u nás jeho sezóna definitivně končí.

Ingredience
500 g bílého chřestu
50 ml bílého vína
sůl
pár kuliček pepře
trocha vody na uvaření chřestu
asi 2 lžíce citronové šťávy

2 zarovnané lžíce mouky
lžíce másla
200 ml smetany

30 g strouhaného parmazánu
1 lžíce posekané bazalky nebo směsi čerstvých bylinek
Příprava
Paličkám chřestu odkrojíme kousek zdřevnatělé spodní části a chřest pečlivě oloupeme. Dáme asi na 10 - 15 minut vařit do trochy vody s vínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Mezitím si připravíme z másla, mouky a smetany bešamelovou omáčku, povaříme ji asi 20 minut a nakonec do ní přidáme pár lžic vývaru z chřestu. Zapékací misku vymažeme trochou másla, vysypeme strouhankou a dáme do něj uvařený a okapaný chřest, posypeme bylinkami, zalejeme bešamelem, posypeme parmazánem a dáme do vyhřáté trouby asi při 200°C zapéct, až se sýr začne zabarvovat.
Podávat můžeme s pár kousky nových brambor nebo si na chřestu pochutnáme bez dalších rušivých příloh.
19.04.2018 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444