Zaměřeno na vinylové podlahy

Zařizujete si svoje nové bydlení nebo plánujete rekonstrukci toho současného? Ať už se jedná o menší byt nebo velký rodinný dům, jednou z důležitých otázek, které byste neměli podcenit, je volba vhodného typu podlahové krytiny. Jedním z oblíbených a funkčních typů podlah, které si získaly velkou oblibu u nás i ve světě, jsou vinylové podlahy. Zaměřili jsme se na jejich největší výhody.

Vinylové podlahy jsou syntetické jednovrstvé i vícevrstvé krytiny, vyrobené z měkčeného nebo tvrzeného PVC. Oproti běžnému PVC jsou ale vylepšeny o různé moderní technologie a speciální vrstvy. Díky svému složení přinášejí kombinaci toho nejlepšího z přírodních i syntetických materiálů – nejsou moc drahé, mají krásný design a můžete si vybrat z pestré palety dekorů, jejich pokládka je velmi snadná a navíc jsou i nenáročné na údržbu. 
 

Jaké jsou největší přednosti tohoto typu podlah? 

Důvodů, proč si pořídit právě vinylové podlahy, je spousta. Vybrali jsme několik hlavních argumentů:
  • Příznivá cena – vinylové podlahy nejsou drahé a pořídíte je mnohem levněji než např. parkety.
  • Krásný design – můžete si vybrat z pestré palety různých vzorů a motivů, přesně podle vašeho vkusu a podle celkového ladění místnosti.
  • Dobrá odolnost – podlahy z vinylu jsou odolné nejen vůči mechanickému či chemickému poškození, ale i vůči vodě, takže se dají položit i do koupelny nebo kuchyně.
  • Možnost dát je i do místnosti, kde je podlahové vytápění.
  • Výborná akustická izolace.
  • Rychlá a snadná pokládka – profesionálové ji zvládnou mnohem rychleji než u jiných druhů podlahových krytin.
  • Jednoduchá údržba, která nezabere mnoho času. 

Jak dělíme vinylové podlahy podle složení? 

Podle složení můžeme vinylové podlahy rozdělit do dvou skupin – na celovinylové a vrstvené
 
Celovinylové podlahy jsou tvořeny jednou silnou vrstvou z jednoho materiálu, naopak vrstvené se skládají z několika různých vrstev, jež jsou na sebe nalisované. Ve spodní části bývá nosná vrstva, následuje vrstva dekorativní a nášlapná. Jejich přesné složení ale může být u jednotlivých výrobců různé a můžeme se tak setkat i s vylepšenými vinyly s mírně odlišným složením.
 

Základní rozdělení vinylových podlah 

Vinylové podlahy se obecně dělí do dvou základních skupin – na vinylové dílce a vinylové role.

Jaký je mezi nimi rozdíl a do jakého prostoru se který typ více hodí?

Vinylové dílce se hodí spíše do menšího prostoru. Většinou mívají tvar obdélníků a jejich rozměry mohou být různé. Podle typu pokládky je dělíme do tří skupin: celoplošně lepené, samolepící a zámkové.
  • Celoplošně lepené vinylové dílce se instalují pomocí speciálního podlahářského lepidla.
  • Samolepící vinylové dílce mají zespodu samolepící vrstvu, na níž je umístěn krycí papír. Po jeho odlepení pak tyto dílce můžeme jednoduše přilepit na podlahu – podmínkou ale samozřejmě je to, že podlaha musí mít naprosto hladký a rovný povrch.
  • Zámkové vinylové dílce jsou určeny k volné pokládce a stačí je pouze do sebe zapojit pomocí zámkového spoje, který je jejich součástí.
Vinylové role najdou svoje využití především ve větších prostorech. Podobně jako u dílců, tak i zde se můžeme setkat s různými velikostmi, délka jedné role bývá nejčastěji mezi dvaceti až třiceti metry, šířka mezi dvěma až pěti metry. Pokud jde o jejich pokládku, tak tu lze provést dvěma způsoby – buď celoplošným lepením (pomocí speciálního lepidla určeného na podlahy) nebo položením na volno.

Vzhledem k tomu, že pokládku vinylových podlah by měli provádět pouze zkušení uživatelé, určitě doporučujeme využít služeb specializované firmy. Například společnost Plancher s.r.o. se zaměřuje na pokládku všech typů podlah, takže s montáží nové vinylové podlahy se na ně můžete obrátit.

V jakých prostorech můžeme vinylové podlahy využít? 

Jednou z výhod vinylových podlah je skutečnost, že se dají použít téměř v jakémkoliv prostoru. Je ale samozřejmě důležité zvolit si ten správný typ a vybrat vhodný design, který bude ladit s ostatním vybavením místnosti.

Vinylové dílce se nejčastěji pokládají v běžných domácnostech, kde je můžeme využít i ve vlhkých místnostech, jako je třeba koupelna, ale i v obýváku, dětském pokoji, v předsíni atd. Podle toho, do jaké místnosti budeme dílce kupovat, je třeba zvolit jejich druh – v obývacím pokoji, ložnici nebo na chodbě se používají především dílce se zámkovým spojem, pro využití v kuchyni nebo koupelně jsou lepší celoplošně lepené vinylové dílce. Do dětského pokojíčku je pak ideální volbou sametový vinyl, jenž je dostatečně odolný a zároveň velmi příjemný na dotek. Kromě domácího prostředí se tento typ podlah používá i v komerčních objektech, např. v různých nákupních centrech nebo supermarketech – v tomto případě jde také o celoplošně lepené dílce.

Vinylové role se naopak hodí spíše do větších a více namáhaných prostor, jež procházejí mnohem vyšší zátěží – jedná se především o různé výrobní haly a průmyslové objekty, sportovní centra, nemocniční zařízení, velkoobchodní prostory atd. Jejich využití je tedy spíše u podnikatelských a firemních subjektů.

V případě, že si nebudete vědět rady, jaký typ vinylové podlahy si vybrat, nebojte se zeptat odborníků, kteří poradí, jak zvolit nejvhodnější typ krytiny pro váš dům, byt, kancelář nebo jiné prostory.

Z jakých barev a dekorů je možnost výběru? 

Dalším velkým plusem vinylových podlah je nepřeberné množství nejrůznějších barev, odstínů, vzorů a dekorů. Můžete si vybrat, zda chcete např. imitaci dřeva, kamene či jiného povrchu, nebo dáte přednost obyčejnému jednobarevnému designu. Stejně tak si lze vybrat z různých ornamentů, obrazců apod. - nabídka je velmi široká a vybere si skutečně každý. Vinylové podlahy se hodí jak do starších nebo rustikálně vybavených místností, tak i do nejmoderněji zařízených prostor – stačí jen zvolit ten správný motiv.
 

Vinylové podlahy společnosti Plancher

Společnost Plancher dováží do České republiky nejširší nabídku kvalitních vinylových podlah od předních světových výrobců. Veškeré zboží v sortimentu je pečlivě vybrané a jsou tak nabízeny pouze ty nejkvalitnější produkty, které jsou dostupné. Z konkrétních značek je na skladě např. zboží od výrobců Conceptline, Gerflor, Wineo, Module, Fatra nebo Expona Domestic. Celkově nabídka vinylových podlah zahrnuje více než tři stovky různých vzorů. Navíc Plancher pravidelně pořádá slevové akce, takže vybrané produkty si můžete nakoupit s výrazně nižší cenou.

Podniková vzorkovna v Praze

Kromě webových stránek, kde naleznete kompletní sortiment, můžete po domluvě navštívit také vzorkovnu. Ta se nachází v hlavním městě, na adrese Lovosická 439/42, 190 00, Praha 9.

Pokud máte zájem o novou podlahu a nechcete zbytečně riskovat její nízkou kvalitu, obraťte se na specialisty z firmy Plancher – doporučí správný typ podlahové krytiny, pomůžou vybrat ten nejvhodnější design a pokud budete mít zájem, postará se i o profesionální pokládku. Firma na českém trhu s podlahami působí již více než 10 let a za tuto dobu využilo služeb velké množství spokojených zákazníků z celé České republiky.
19.10.2015 | PR
  • PLANCHER, s.r.o. – odborníci na podlahy a interiérové dveře

      Podlahy i dveře tvoří nedílnou součást každého interiéru, a proto je potřeba jejich výběru věnovat dostatek prostoru. U nás najdete nejen širokou nabídku podlahových krytin a interiérových dveří, ale s jejich výběrem a montáží vám rádi pomůžeme.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444