Zahrady vil Tugendhat a Löw-Beer propojil nový turniket

Minulý týden se po nucené přestávce návštěvníkům znovu otevřela brněnská vila Tugendhat. Už od konce května je přístupná také vila Löw-Beer a sousedící zahrady obou těchto významných staveb jsou nyní nově propojeny turniketem.

Přestože obě zahrady vil významných brněnských židovských rodin tvořily původně jeden celek, byly donedávna rozděleny plotem. Turniket spojující zahrady dvou slavných vil byl otevřen v pátek 5. června 2020.

Vilu Tugendhat vlastní město Brno, spravuje ji prostřednictvím Muzea města Brna a její zahrada je součástí placených prohlídkových okruhů, zatímco vilu Löw-Beer vlastní Jihomoravský kraj, spravuje ji Muzeum Brněnska a její zahrada je volně přístupná jako veřejný park. Situaci komplikoval také status vily Tugendhat jakožto památky UNESCO.
 
 
Nyní ale mohou návštěvníci s jakoukoliv vstupenku na prohlídku vily Tugendhat pohodlně zavítat do zahrady vily Löw-Beer, zde navštívit kavárnu Café Löw-Beer a zase vrátit do zahrady vily Tugendhat. Ke zpětnému vstupu stačí čárový kód na vstupence. Stejně tak si návštěvník přicházející od Lužánek může ve vile Löw-Beer zakoupit vstupenku do zahrady vily Tugendhat, která navíc platí i na výstavy v jejím technickém podlaží. Provoz turniketu navazuje na otevírací dobu obou vil: od března do října od 10 do 18 hodin a od listopadu do února od 10 do 17 hodin.

„Vzhledem k přísným pravidlům ochrany národní kulturní památky vily Tugendhat nebyla realizace celé investice zdaleka tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. K novému turniketu muselo Muzeum města Brna nově vybudovat přístupovou cestu a osvětlení, či doplnit bezpečnostní systém vily. Celkově se jednalo o investici za 2 miliony Kč,“ upřesňuje Tomáš Koláčný, náměstek primátorky.
 
Zahrada u vily Tugendhat
 
„Jihomoravský kraj ukončil přípravné práce v zahradě vily Löw-Beer již v roce 2018. Zhruba za 1 milion korun byl vybudován přístupový chodník, rozšířeno zahradní osvětlení, doplněny lavičky a hrací koutek pro rodiny s dětmi. Po mnoha letech jsou tímto obě vily, které k sobě historicky patří, opět propojeny, a návštěvníci si tak mohou vychutnat atmosféru obou míst najednou,“ připomíná radní pro kulturu Jihomoravského kraje Tomáš Soukal.

Kolem svahu nad lužáneckým parkem vznikla vůbec první brněnská vilová kolonie. Roku 1860 zde byla postavena vila Karla Kaisera a roku 1862 vila stavitele Josefa Arnolda, která je od loňska ve správě Muzea města Brna a čeká na rekonstrukci. V roce 1904 si v této lokalitě na tehdejší ulici Sadová-Parkstrasse (dnes Drobného) nechal průmyslník Moriz Fuhrmann postavit secesní vilu dle návrhu vídeňského architekta Alexandra Neumanna. K vile náležel i svažitý pozemek, který sahal až nahoru k ulici Černopolní. „V roce 1913 vilu koupil Alfred Löw-Beer. Horní část pozemku později věnoval své dceři Gretě, která zde s manželem Fritzem Tugendhatem nechala mezi lety 1928 a 1930 postavit vlastní vilu podle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe,“ přibližuje spojení mezi oběma vilami a rodinami vedoucí vily Löw-Beer v Brně Vladimír Březina.
 
 
Zahrada vily Tugendhat tvoří přírodní rámec stavby. „Genius loci akcentovaný výhledem na historické panorama města inspiroval Ludwiga Miese van der Rohe k jedinečné kompozici, kdy vilu navrhoval podle průhledů na brněnské dominanty. Oproti tomu zahrada je intimním prostorem, v němž má hlavní roli pouze příroda. Na návrhu zahrady, zejména trvalkových záhonů, se podílela brněnská zahradní architektka Markéta Müllerová,“ vysvětluje ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá. Zahradě zůstal parkový charakter se vzrostlými stromy a zatravněnou loukou v duchu tzv. „betonte Leere“, tedy zdůrazněné prázdnoty; zachována zůstala i cestní síť z 19. století. Ta byla navíc důvodem prodloužení prací na propojení zahrad: byla totiž objevena krátká část cesty s cihlovou dlažbou. Cesta vznikla okolo 2. pol. 19. století a pravděpodobně souvisela s existencí objektu tzv. celnice, případně se zahradními úpravami na pozemku vily Löw-Beer.
05.06.2020 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444