Zahradníkův blog: Září

Je-li teplé září, ovoce se zdaří, říká pranostika. Meteorologové nám teplé září slibují, avšak nic naplat, léto končí a nastupuje podzim. I když jsme na konci léta, na zahradě je ale práce víc než dost. Na podzim jí snad bývá nejvíce.

Každopádně jsem už přestala hnojit květiny. Letničkám je to jedno a trvalky potřebují vyzrát. Naopak přihnojení výživou s dostatkem fosforu potřebuje řada rostlin, které v tomto období na květ pro příští rok zakládají. Patří k nim například pivoňky, kterým tak jen prospějeme a které se nám za to odvděčí množstvím velkých květů.
 

Právě teď je vhodné období pro založení nového trávníku; půda je teplá a dostatečně vlhká, a tak září je poslední letošní termín. Pozdější výsev by už nebyl úspěšný, protože mladý trávník by nepřežil zimu. Co se týká starého trávníku, je jeho optimální výška 4–6 cm. Po vydatných deštích posledních týdnů však vyrostl nad tuto hodnotu, a tak jej musím posekat. Dávkou hnojiva mu přilepším, aby nevymrzl; Cererit sice mám po ruce stále, ale přihnojení trávníku speciálním podzimním hnojivem je přece jen to nejlepší. Díky němu tráva hlouběji zakoření a bude lépe vzdorovat mrazům. Kdo chce mít pěkný trávník, nesmí podzimní hnojení opomenout. Rozhodující roli tu hraje draslík, protože ten zajistí, že tráva vytváří silné a pevné buněčné stěny.
 
 
Jelikož rostliny vysazené v časném podzimu stačí do zimy ještě zakořenit a lépe využívají zimní i jarní vláhu, popřemýšlím, které trvalky potřebují rozsadit a které bych ráda namnožila. Bohužel zahrada není nafukovací, ale snad někde nějaké místečko najdu, v nejhorším si je budu muset vymyslet.

Už začátkem měsíce jsem odstranila vegetační vrcholky rajčat, aby se keříky zbytečně nevysilovaly tvorbou dalších plodů a soustředily se na růst a zrání těch, co narostly. V těchto dnech jsem už ze suchých rostlin utrhla poslední okurky.

Čas neúprosně běží a nastala doba sklizně veškeré teplomilné zeleniny, přitom to není tak dlouho, co se rajčata a papriky začaly vybarvovat a dozrávat. Do konce září by však měly být sklizené, aby je na záhonech vystřídalo zelené hnojení, které půdě prospívá, protože ji činí úrodnější a je ekologické. Obvykle vysévám hořčici, ale výbornou pověst má vojtěška, jetel či pohanka.
 
 
Květinami pozdního léta jsou bezesporu jiřinky. Právem jim toto období patří.  Jsou oblíbené v zahradách i předzahrádkách pro pestrost barev, v nichž rozkvétají, krásně vypadají i ve váze.

I když právě teď nastal čas pro výsadbu cibulovin, já asi letos žádné sázet nebudu. Příští rok si v nich musím udělat pořádek. Většinu z nich vyryji a nasázím estetičtěji.

Doma jsem z nejpilněji kvetoucích muškátů odebrala řízky a nechávám je zakořenit. Totéž platí i pro fuchsie. Nic naplat, letní výsadbu truhlíků vystřídá výsadba podzimní.
01.09.2023 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444