Zahradníkův blog: Duben

Letošní jaro mělo bouřlivý nástup, proto nejen zahrádkáři, ale i mnozí zahradníci mají co dělat, aby s ním udrželi krok. Vždyť velká část cibulovin a jiných jarních květin už březnu odkvetla, v dubnu rozkvetly konvalinky, sytě modré hořce a zabarvily se špičky prvních kosatců. Jako by nám příroda chtěla vynahradit vše, oč nás vloni připravila.

Jaro (a také začátek podzimu) je optimální doba k vysazování listnatých keřů i živého plotu. Například jako součást volného živého plotu i jako solitéra, ale výhradně na osluněném stanovišti, protože jinde špatně kvete, se dobře uplatní mochna (Potentilla). Je to všem známý nižší keř kvetoucí v létě bílými, žlutými, oranžovými či červenými kvítky, který není na ošetřování ani půdní podmínky náročný.

Zkušenost radí, že vzdálenost vysazovaných dřevin od ostatních zahradních rostlin se odvíjí od předpokládaného objemu plotu. U volně rostoucích plotů to bývá přibližně jeden a půl až dva metry. Avšak pozor, před vlastní výsadbou je nutné půdu jednak prokypřit na hloubku rýče, jednak zkvalitnit vyzrálým kompostem.

Obvykle je během celého dubna, dokonce až do poloviny května možné řezat a prořezávat některé okrasné dřeviny. Vhodný čas je i pro řez a tvarování živých plotů z jehličnatých dřevin. Musíme jen mít na paměti starou zásadu, že nemáme řezat hluboko do starého dřeva. Výjimečný je jen tis, který dobře obráží i ze starého dřeva. K opadavým keřům, jež se zmlazují po odkvětu nebo v době vegetačního klidu, patří také šeříky. I ony letos rozkvetly již v půli dubna.

Přibližně ve stejnou dobu rozkvétá rovněž opadavá pnoucí liána, která vždy zaujme svými hroznovitými květenstvími připomínajícími květy akátu. Na rostlinách vysokých až patnáct metrů se objevují od dubna do května v bílé, růžové nebo modrofialové barvě. Je to vistárie nebo také wisterie (Wisteria chinensis), okrasná popínavá dřevina, která je populární v Číně či Japonsku. Preferuje úrodnou a vlhkou, spíše vápnitou půdu, ale je schopná žít i v půdě poměrně chudé. Vyzrálými i bylinnými řízky si ji můžeme namnožit, osvědčený způsob je hřížení. Vistárii můžeme pěstovat i jako keř, při dodržení pravidel řezu prospívá dokonce i v nádobě.



Až na několik výjimek můžeme většinu rostlin sázet či přesazovat na jaře; je jen zapotřebí ujasnit si, jestli se nám na zahradu hodí, zda jsme schopni zajistit jim vše, co potřebují. Nejen vodu, kterou můžeme dodávat dostatečnou zálivkou, ale také slunce těm, které bez ně nekvetou a případně i živoří, či potřebnou kyselost do zásadité půdy.

Pozornost vyžaduje koncem měsíce také trávník, který volá po prvním posekání a provzdušnění. Kdo trávník ještě nemá, měl by vědět, že právě druhá půle dubna je vhodná k jeho založení.

Nikdy nekončící činnost je pro zahrádkáře likvidace plevelů, kterou se většinou zabývá po celou sezonu. Ano, likvidovat plevele, probudit, ozdravit a zušlechtit trávník, provést radikální jarní úklid v boudě s nářadím, nebo se věnovat některé další činnosti, jejichž seznam mám sepsaný? Jen málokdy po příchodu na zahradu přesně vím, které práce se chopit nejdříve. A nemohu se rozhodnout. Chtělo by to systém, myslím si, ale nemám jej.

25.04.2014 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444