Zahradníkův blog: Červen

Červen je především měsíc růží. Pravda, letos leckteré druhy rozkvetly už v květnu a v plném květu zazáří i řada jiných květin, ale v tomto měsíci začínají radostné chvíle právě milovníkům růží. Na rostlinách se objevují poupata a jednotlivé odrůdy postupně rozkvétají.

Přibližně v polovině měsíce svým růžím dodám v nějakém kombinovaném hnojivu živiny; nesmím také zapomenout ošetřit je včas jak proti padlí, tak i proti ostatním houbovým chorobám, hlavně proti černé skvrnitosti.

Nápad nasázet mezi růže voňavé stálozelené bylinky si asi mohu pochválit. Rostliny rychle a úspěšně zakořenily a zdá se, že kombinace vždy dobře vypadajících růží s kontrastními stříbrnými listy pelyňku, šalvěje, levandule či santolín nemá chybu. Jistě, ještě musím vidět vše v květu, jestli se barvy „netlučou“, ale pro tuto chvíli jsem spokojená. Ostatně sjednocující stříbrná šeď udělá také své.
 
 
Už jen nějaký den se budu snažit zálivkou a přihnojením udržet co nejdéle v kondici listy jarních cibulovin, čímž cibule posiluji, ale brzy s tím skončím, protože cibuloviny přece jen vyžadují v létě sucho. Možná, že zejména cibule tulipánů z půdy nevyjmu. Na jejich místo bych potom mohla vysadit předpěstované letničky. Některé jsou nejen krásné, ale i užitečné. Například aksamitník a měsíček odpuzují různé škodlivé půdní mikroorganismy, čímž chrání rostliny ve svém okolí.
 

Červen je také měsícem prvních sklizní, tedy těch příjemnějších a radostnějších prací na zahradě. Také od nich bolí záda a nohy, ruce jsou špinavé, ale ta odměna za vynaloženou námahu a radost! Začíná to jahodami, pokračuje třešněmi, po kterých přicházejí na řadu višně. Už se mi sbíhají sliny.
 
 
Teď se však z pomyslných výšin ve větvích stromů přemístím opět na zem. K plevelům, jež je třeba stále likvidovat, protože ty jsou nezdolné a věčné, k trávníku, který potřebuje sekat, přehrábnout, zavlažit, přihnojit, a k zelenině. Ještě jsem nevyvázala rajčata k opěrám, z paždí jejich listů musím také vylámat výhony, které se tam tvoří. V době před kvetením a během narůstání plodů jsou rajčata na závlahu nejnáročnější. Zálivku, tu hnojivou, střídám, abych u nich docílila maximální násadu květů. Jednou za dva týdny aplikuji hnojivou zálivku třeba kristalonem, za další dva týdny něco jiného, co však má vysoký obsah živin a mikroprvků. Samozřejmě všeho s mírou, i pro tuto činnosti platí, že méně bývá více.
 

Radost mi začíná dělat i zahrádka, kterou mám doma na okenní římse. Jako zavilý tradicionalista, co se týká květin, jsem hned na podzim nařízkovala jak vzpřímené pelargonie (Pelargonium zonale), tak velkokvěté (Pelargonium grandiflorum), tzv. anglické. Muškáty jsou moje hobby. Všechny se ujaly a všechny rozkvétají. K nim se, příjemně unavena ze zahrady, vracím a mezi nimi odpočívám.
16.06.2023 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444