Zahradní krb, nebo venkovní přenosný gril? Známe 10 důvodů, proč se rozhodnout pro krb

Grilování k létu patří zcela neodmyslitelně. A proto, když se rozhodujeme mezi zahradním krbem venkovním přenosným grilem, důkladně zvažujeme všechna pro a proti. Připomeneme vám některé základní vlastnosti venkovních krbů, kterými se od svého věčného soupeře, venkovních přenosných grilů, liší.

Zahradním nebo venkovním krbem je myšleno většinou stabilní, větší zařízení vyrobené z betonu, cihel, kamene nebo z jiných vhodných stavebních materiálů. Zahradní krby jsou určeny pro venkovní příležitostné grilování, pečení, uzení či jinou tepelnou úpravu potravin. U krbu je možno navíc počítat s efektem otevřeného ohniště a s možností opékání buřtíků na prutu nad plamenem. 

Zahradní a venkovní gril je zase spíše používán jako přenosné kovové zařízení určené pouze pro tepelnou úpravu potravin v přírodě či na terase. Palivem může ve většině typů být grilovací dřevěné uhlí, ale nejsou výjimkou ani zahradní grily na plyn. Grily však většinou nejsou určeny pro využití otevřených plamenů. Existují také i zahradní přenosné grily elektrické. 

Následuje několik bodů, které by vám mohly rozhodování mezi krbem a grilem ulehčit.

 
1. Zahradní krby umožňují nejen tepelnou úpravu potravin, ale navozují také příjemnou atmosféru s kulisou otevřeného ohně. Krb se tak stává přirozenou dominantou každé zahradní párty.
 
2. Zahradní krb není po použití nutno uklízet a je tak kdykoliv k dispozici. Zahradní gril bývá zvykem po použití většinou uklidit do garáže či skladu.
 
3. Zahradní krby odolávají povětrnostním vlivům, ať už je to déšť či sníh, vítr nebo mráz. Chceme-li krb přesto před nečistotami či výkyvy počasí ochránit, stačí použít vhodný ochranný potah či vak.
 
4. Zahradní krby mají zvýšenou polohu výdechu zplodin, obsluha v bezprostředním okolí krbu tak není obtěžována kouřem vznikajícím při spalování tuku a rozpalování dřevěného uhlí.
 
5. Zahradní krby většinou umožňují v rozumné míře použití dřeva a dřevěného uhlí. Otevřené plameny tak dodávají využití další rozměr.
 
6. Zahradní krb není pouze dalším zařízením umožňujícím grilování, ale stává se stabilním a také estetickým zahradním doplňkem.
 
7. Zahradní krby nevyžadují precizní čištění. Stačí jednoduše vymést popel či vysypat popelník a krb je připraven k dalšímu použití. Pochopitelně péče o grilovací rošt a další doplňky pro grilování je v běžném rozsahu nutná.
 
8. Zahradní krby mohou být snadno dovybaveny odkládacími plochami, které poskytnou dostatek prostoru pro odkládání i pro přípravu grilovaných pokrmů. Odkládací stolky mohou být dřevěné, lehké nebo stabilní betonové ve stejné povrchové úpravě jako krb.
 
9. Zahradní krb tolik nepodléhá různým módním trendům a stává se tak ve spojení s jeho trvanlivostí a odolností opravdu trvalým a praktickým doplňkem zahrady.
 
10. Někteří výrobci díky nabízené široké škále povrchů a materiálů umožňují přizpůsobit krb co nejvíce stávající výbavě zahrady.

Ale i zahradní krby mají svá „ale“ 

  • Pozor na levné dovozové venkovní krby, odolnost nemusí být vždy vyhovující. Nevyplácí se vybírat pouze podle ceny.
  • Je vhodné vybírat dodavatele, který je schopen zajistit náhradní díly třeba i po letech. I jeden poškozený díl, který nelze vyměnit, může znamenat vyřazení krbu z provozu.
  • Vždy je nutné mít na paměti prostorovou náročnost řešení se zahradním krbem.
  • V případě požadavku na časté přemisťování grilovacího zařízení se z výhod zahradního krbu stávají nevýhody, vybírejte proto místo pečlivě a s rozvahou.
  • Zahradní krb má často hmotnost přes 500 kg, a tak si dávejte pozor na instalaci třeba na terasách a balkonech.
25.08.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444