Zahrádka jako výtvarné dílo

V rozkvetlých květinových ostrovech se odráží naše vnímání okolního světa. Citlivě vybrané a vyladěné barvy květů promění i případný, jinak zasmušilý vzhled zahrady. Barvy a jejich kombinace musíme však vybírat pečlivě. Přílišná barevnost působí rušivě, krása jednotlivých květin ve strakatině zaniká.

Tvary i barvy přirozeně sjednotí zelený rámec z rostlin, který jim umožní vyniknout. Opticky lze pestrou směs ukáznit i vložením pevné linie, kterou může kupříkladu být pravidelné lemování květinových záhonů. Výsadbou květin v pastelových tónech docílíme barevně harmonické kombinace. Avšak s použitím kontrastních barev již musíme být opatrní: mají opticky velkou sílu, proto je uplatňujeme jen na malých plochách. Ztlumit přílišný barevný kontrast pomohou přisazené rostliny s drobnými bílými květy, jako je třeba  jednoletý šater.

Rozhodně by zahrada měla mít jednu nebo několik dominant. Pozornost však upoutají i geometrické tvary pravidelně řešených okrasných ploch. Zkrotí přílišnou rozmanitost květin nacházejících se na malém prostoru. K olemování takovýchto záhonů se osvědčily i bylinky, jako je například majoránka, pažitka, saturejka či tymián. Dominantu záhonu může tvořit jak stromková růže, tak i keřík rajčete nebo kadeřávek.

Každý, kdo netrpí alergií, může si zajistit občerstvující příjemné posezení na lavičce, které spojí s aromaterapií. Do vonného záhonu, který si zřídíme nedaleko, si můžeme vybrat k výsadbě například bazalku, saturejku, dobromysl, fialku, konvalinku, levanduli, rozmarýn, mátu, mateřídoušku, řimbabu či zavinutku. V blízkosti takového zákoutí, kam lze vysadit vskutku celou škálu voňavých rostlin, které kvetou od jara do podzimu, naše duše jen pookřeje.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
bydlinekČlověk nemusí mít vždy zahradu. Mnoho lidí ji nemá. Ale docela malou, která mu přinese kus přírody až do bytu, si může zřídit na balkoně. Ano, mít balkon, třeba malý, je pro milovníka květin potěšení. Může si vytvořit zelenou oázu přímo přede dveřmi obývacího pokoje nebo kuchyně. Na zábradlí lze umístit truhlíky, od stropu dolů může viset osázený ozdobný koš, i na stěny je možné přišroubovat vhodnou nádobu, do které jsou ideální převislé rostliny. A na podlaze najdou uplatnění staré kbelíky, ve kterých mohou růst rajčata.
08.08.2014 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444