Zahrada nežije jen bohatstvím rostlin

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Vhodné kombinace rostlinné zeleně vyvolávají klidnou a harmonickou pohodu, a proto také mají na duševní stav člověka významný psychologický dopad, který se pozitivně promítá i do jeho stavu fyzického. S prohlubující se specializací vznikají stále více tematické zahrady, v nichž se zahrádkáři zaměřují na určité skupiny nebo druhy rostlin.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Užitkové rostliny bychom měli na zahradě pěstovat co nejintenzivněji, aby pro její okrasnou část zbylo co nejvíce místa. Proto jim vyčleníme plochu na nejméně nápadném místě a zřídíme zde záhony, na nichž užitkové rostliny střídáme. Rozhodně má být část zahrady s těmito rostlinami prosluněná a provzdušněná. V žádném případě by však zahrádkáři neměli zapomínat i na estetické působení celé zahrady a na její přiměřené doplňky nebo jejich kombinace.

Protože nejvíce krásy bývá v přirozenosti, je prozíravé učit se od přírody. Zahrada nežije jen bohatstvím rostlin. Z části by každá zahrada měla mít i tzv. divoké porosty, jejichž skladba zajistí potravu ptákům jak v podobě plodů, tak hmyzem. Taková část zahrady, tak zvaná ptačí, je rozvíjena stranou zeleninových záhonů a rušivých cestiček. Zavěšené budky nebo stromy s dutinami nabízejí ptactvu příležitost k zahnízdění. Jsou to především majitelé velkých zahrad, kteří mají možnost alespoň částečně realizovat ptačí zahradu.

 

V malých zahradách o rozloze 200 až 300 metrů čtverečních stačí vyvěsit pět budek. Rozvolněný zahradní terén se zajímavou a pestrou nabídkou k hnízdění je vyhledáván jak přezimujícími, tak tažnými druhy ptactva. Každopádně magickou přitažlivost má pro všechny ptáky voda, a proto druhovou skladbu ptačí říše na zahradě vždy výrazně ovlivňuje blízkost vyhraněného biotopu.

07.05.2010 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444