Z minulosti zahradního nářadí

O vývoji, kterým prošlo za dlouhou dobu své historie zahradní nářadí vypráví výstava v oranžerii zámku v Lysicích na Blanensku. Mezi stovkou exponátů lze najít například staré rýče, hrábě, lopaty a motyky. K zajímavostem patří asi 150 let staré zahradnické nůžky nebo jedna z prvních mechanických sekaček na trávu.

Historické zahradní nářadí je k vidění na návštěvnickém okruhu, který turisty provádí zámeckou zahradou a skleníky. Mimo jiné se zde můžete dovědět, že k nejstarším nářadím patří rýč. Ještě na začátku 19. století se mnohde celý vyráběl ze dřeva a kovovou měl jen špičku.
Návštěvníky možná překvapí neobvykle široký výběr druhů starých motyk. K obdělávání půdy sloužila od počátku řada různých nástrojů, jejichž podoba byla diktována jejich účelem. S ručním nářadím se dříve pracovalo daleko víc než dnes, protože drobné zemědělství či zahradnictví představovalo velmi dlouho součást obživy pro většinu lidí. Pro různé druhy prací se používaly různé druhy motyk nebo hrábí, jejich domácká výroba se často řídila zcela individuálními potřebami a zahradníci projevovali při vylepšování svých pracovních pomůcek nemalou invenci. Tento stav se definitivně proměnil od první poloviny minulého staletí. Typy nářadí se standardizovaly a některé druhy, které se během staletí zahradničení vyvinuly, se už neuplatňují a pomalu se na ně zapomíná. Některé práce změnila mechanizace a pro mnoho lidí přestala být zahrada obživou, ale stala se koníčkem. I když řadou rafinovaných zlepšováků vynikají zahradníci-koníčkáři i dnes, základní tvary ručního nářadí už podstatným vývojem neprocházejí; zdokonalují se spíš díky materiálům, z nichž jsou vyráběny.
Jedním ze vzácných exponátů výstavy v oranžerii zámku v Lysicích patří historické nůžky, které se v zahradách začaly používat před necelými dvěma sty lety. Do té doby se k ořezávání stromů či keřů používaly nože, mačety nebo sekery. Nůžky, které umožňují daleko jemnější práci, tak znamenají v historii péče o zahradu významný pokrok.
K pozoruhodným výstavním exponátům patří i vozík z roku 1850, kterým dodnes převážejí zahradníci v rozlehlém zámeckém skleníku v Lednici obří květináče s mohutnými palmami.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zámek v Lysicích, který vznikl na místě někdejší vodní renesanční tvrze, má pestrou stavební historii a svým návštěvníkům představuje bohatě zařízené interiéry. Vidět zde můžete nádherné ukázky historického nábytku, sbírky skla, porcelánu, ukázky orientálního umění nebo např. unikátní sbírku historických ručně malovaných střeleckých terčů.
Zámecká zahrada s kolonádou a nedávno zrekonstruovanou oranžerií patří k jednomu z prohlídkových okruhů, tématickou výstavu Staré zahradnické nářadí si zde můžete prohlédnout až do 19. září.

17.08.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444