Z dění v Moravské galerii

Velkou cenu Bienále Brno 2004 udělila mezinárodní porota Fumio Tachibanovi z Japonska

Velkou cenu Bienále Brno 2004 udělila mezinárodní porota Fumio Tachibanovi z Japonska

Výstava Vídeňská secese představí šperky, židle i konvičky na čaj

Práce tvůrců, které v hlavních expozicích i doprovodných výstavách představuje Bienále Brno 2004, si můžete ve výstavních prostorách Moravské galerie prohlédnout ještě do 24. října. Špičkovou přehlídku grafického designu, ilustrace a písma v knihách, časopisech, novinách i nových mediích vystřídají další výstavy. Od poloviny letošního listopadu to bude Vídeňská secese a moderna (1900-1925).

Výstava nabídne návštěvníkům téměř tisíc exponátů od secesních šperků přes sklo, keramiku, textil či nábytek až po fotografii a plakát.
Vídeň přelomu století byla hospodářským a kulturním centrem, rodily se zde nové myšlenky a podněty v oblasti psychologie, literatury, architektury i užitého umění. Brno rozhodně nezůstalo stranou, všechny impulsy z Vídně mělo zprostředkované z první ruky. Mnoho brněnských a moravských rodáků působilo přímo ve Vídni u zrodu nových směrů. Tehdejší ředitel Uměleckoprůmyslového muzea v Brně Julius Leisching systematicky představoval na výstavách užitého umění práce umělců z okruhu Wiener Secession a dílen Wiener Werkstätte. Do centra pozornosti nového secesního stylu se dostalo takzvané drobné umění, do té doby spíše opomíjené. Hlavní snahou vídeňských umělců kolem geniálního tvůrce a pedagoga Otto Wagnera bylo ukázat, že i konvička na čaj, dóza či židle stojí za pozornost a je de facto uměleckým dílem, že každý artefakt má svůj příběh.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Výstava Vídeňská secese a moderna v Čechách a na Moravě představí práce předních umělců své doby, jako byli například  moravský rodák Josef Hoffmann, Carl Witzmann, Otto Prutscher či Koloman Moser. Zahájena bude v uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně 19. listopadu 2004 a potrvá až do konce února 2005.
29.09.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444