Vzato od podlahy

Laminátové nebo dřevěné?

Mezi módní a často užívané podlahové krytiny patří laminátové podlahy, k jejichž nesporným výhodám patří snadná údržba a dobrá odolnost proti povrchovému poškození. Jsou vyráběny v široké škále dekorů dřeva a barevných odstínů. Jejich cena je oproti celodřevěným podlahám nižší. Parkety a podlahy ze dřeva ovšem nepřestávají přitahovat zájem spotřebitelů díky kráse přírodního materiálu, kterou mnoho lidí vnímá jako nenahraditelnou. Na trhu je dostupný rozsáhlý výběr v obou těchto základních kategoriích.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Laminátové podlahy HARO
Při výběru vhodné laminátové podlahy hraje dekor a jeho barevnost jistě důležitou roli. V nabídce laminátových podlah HARO můžeme vybírat z široké nabídky dekorů od imitace buku, javoru či dubu přes třešeň nebo olši až po imitace vzácných dřevin, jakými jsou mahagon nebo teak. Tyto podlahy se díky speciálně uzpůsobeným překrývaným segmentům a nosným deskám hodí pro různé oblasti použití. Například Harro Tritty 250 je mimořádně silná podlaha ideální i pro podnikatelské objekty. Speciální tlumící podklad Silent Pro, který je přilepen na spodní straně palubek již od výrobce, redukuje kročejový hluk i hluk v místnosti na minimum. Měkký tlumící podklad Silent Pro je vyroben z kaučuku a umožňuje měkce pružné našlapování. Laminátové podlahy HARRO lze pokládat bez lepení, což umožní okamžité používání podlahy a ušetří čas při pokládání. Díky pokládání bez lepení je možné také vzít svou podlahu s sebou při stěhování a použít ji znovu. Palubky HARO jsou dvojnásobně chráněny proti vlhkosti. HARO aquaTec je impregnace hran na ochranu před vnikající vlhkostí. Tuto ochranu zaokrouhluje speciálně upravená nosná deska aquaResist. Díky této ochraně se laminátové podlahy HARO dostávají až o 50 procent pod stanovenou normu bobtnání hran při zatékání vody. Laminátové podlahy HARO představuje na Stavebním veletrhu v Brně obchodní a realizační společnost Sortim v pavilonu V.
Laminátové podlahy MAGNUM
Nášlapná vrstva laminátové podlahy Magnum je tvořena melaminovou pryskyřicí na podkladním dekoračním papíru, který je nejčastěji v dekoru dřeva, ale může imitovat také kámen nebo dlažbu. Kvalita a možnosti uplatnění laminátové podlahy se odvíjejí od kvality použité melaminové pryskyřice.Střední vrstva, ve které je vyfrézováno pero a drážka, je vyrobena za speciální dřevovláknité HDF desky, která zajišťuje velkou tlakovou pevnost hotové podlahy. Spodní stranu dílce laminátové podlahy tvoří pryskyřicová protitahová balanční vrstva, která chrání podlahu před vlhkostí a zajišťuje tvarovou stálost dílce.
Podle odolnosti jsou laminátové podlahy rozděleny na tři kategorie. První z nich je vhodná do všech obytných místností, druhá do všech obytných a lehce namáhaných komerčních prostor. Třetí kategorii laminátových podlah lze díky zvýšené odolnosti kromě obytných prostor využít i ve středně namáhaných komerčních prostorách.
Masivní parkety a lamely APIA CZ
Širokou nabídku masivních parket a lamel z tuzemských, dovozových i exotických dřevin představila na Stavebním veletrhu v Brně v pavilonu V brněnská společnost APIA CZ. Výrobce nabízí různé velikosti parket a lamel od masivní parkety v rozměrech 140x2000mm po lamelu o velikosti 60x300mm. Kromě běžných druhů dřevin používaných u plovoucích podlah nabízí APIA CZ i ořechovou nebo olivovou podlahu, v nabídce najdeme také podlahy z exotických dřevin teak, wenge, afrormosii, doussie, iroko, ipe lapacho a jiných. Všechny tyto masivní podlahy je možno zhotovit z lamel či vlysů o různých rozměrech podle přání a možností zákazníka. Zákazník nemusí mít strach z rozesychání parket, kterému lze zamezit použitím vhodného lepidla - na každý typ parkety a druh dřeva je určen jiný druh lepidla. V nabídce společnosti APIA CZ zaujmou kromě masivních parket a lamel také kazetové parkety, které jsou vyráběny skládáním různých vzorů z různých druhů dřeva. Výsledkem použití kazetových parket jsou nádherné různobarevné vzorované plochy, které působí historizujícím dojmem.
Dřevěné podlahy Admonter
V nabídce obchodní firmy Sortim jsou také přírodní dřevěné podlahy rakouské společnosti Admonter. Na Stavebním veletrhu v Brně si je mohou návštěvníci prohlédnout na dřevem příjemně vonícím stánku v pavilonu V. Speciální třívrstvá konstrukce dřevěných podlah Admonter je zárukou kvality parket Admonter.Horní i spodní vrstva podlahy jsou vyrobeny ze stejného druhu dřeva, což pomáhá parketě držet svůj původní tvar. Střední vrstva podlahy je uložena příčně, čímž je snižováno bobtnání a sesychání dřeva až o 80%. Podlahy Admonter jsou dodávány v různých povrchových úpravách: v přírodním stavu, olejované a voskované, olejované s ochranou proti UV záření a polyuretanové. Specialitou je olejování bílým olejem, které dodává dřevu zajímavý nádech. Podlahy Admonter jsou dodávány v různých velikostech. Výhodou podlah z měkkého dřeva je možnost objednání přes čtyři metry dlouhých prken. U tvrdších dřev se délka prken pohybuje okolo dvou metrů.
Třívrstvá podlaha MAGNUM
Celodřevěná plovoucí podlaha je vrcholem kvality podlahy v obytném prostoru. Jedná se o speciální konstrukci dřevěného materiálu, spojeného na křižnou vazbu, která zabezpečuje nejlepší parametry dřevěných podlah.
Horní - nášlapnou - vrstvu třívrstvých parket Magnum tvoří 3,8 mm silná deska z ušlechtilého dřeva, která určuje vzhled hotového parketového dílce, a tím i celé podlahy. Masivní vrstva je tvořena z kvalitních dřevin jako je buk, dub, javor, jasan, akát, habr, ale také třešň a orientální dřeviny. Povrch horní vrstvy je možno ve výrobě upravit dvěma způsoby, a sice lakováním pěti vrstvami speciálních akrylátových laků, které jsou průběžně vytvrzovány UV zářením, nebo olejováním - nanesením vrstvy ekologického oleje přírodního-bezbarvého nebo bílého. Oba způsoby zaručují dlouhou životnost i v namáhaných obytných prostorech.Střední vrstva, ve které je vyfrézováno pero a drážka, je vyrobena z měkkého dřeva o síle 9 mm. Spodní vrstvu parket tvoří dýha. Její funkce je pro hotový výrobek nesmírně důležitá, protože zajišťuje podélnou i příčnou stálost hotového dílce. Třívrstvá podlaha Magnum je vyráběna vdélce 2200 mm a šířce 205 mm. Tloušťka parkety je 15 mm. Společnost Magnum vystavuje na Stavebním veletrhu v pavilonu V.
Parketová podlaha HARO
Stejně široký jako výběr dřeva, ze kterého je parketová podlaha vyráběna, je u tohoto výrobce i výběr možných designů. U parketové podlahy HARO se můžete rozhodnout pro design prkno, kde se krycí vrstva každé palubky skládá z jednoho průběžného prvku. Povrch podlahy s designem parketa se skládá z několika pečlivě roztříděných dřevěných prvků. U speciálního designu Carré se krycí vrstva řeže příčně ke kmeni, což zaručuje mimořádně individuální design, ale také vysokou přirozenou odolnost parkety. Kromě těchto základních designů nabízí parkety HARO pro náročné zákazníky designy Toscana, Sinfonie, Allegro a Tabule. Třívrstvá konstrukce zaručuje střídavým lepením jednotlivých vrstev v podélném a příčném směru vyrovnávání sil pnutí. Díky tomu si parkety uchovávají po celou dobu životnosti správný tvar. Plusem pro ekologii i ekonomii je fakt, že pouze nášlapná vrstva je vyráběna z pomalu dorůstajícího ušlechtilého dřeva. Střední vrstva a protitahová rýha jsou vyrobeny z rychle dorůstajícího dřeva jehličnanů.
24.04.2004 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444