Podkrovní prezentace mladých architektů

V podkrovních prostorách brněnského Ústavu architektury (Galerie FAST) je do konce prázdnin možno zhlédnout zajímavou výstavu diplomových prací absolventů Ústavu architektury FAST VUT.

Zahájena byla v den promoci 26.6.2012 pro studenty a jejich blízké. Mnozí z rodičů až teprve zde zjistili, čím se jejich potomek v předchozích měsících zabýval, nad čím trávil noci a proč čistil ruce od lepidla a barev.

Výstava představuje kompletní přehled závěrečných prací a také tím je zajímavá. Fakt, že nejde jen o výběr těch nejlepších, výsledku totiž nijak neublížil, protože všechny práce jsou zpracovány velice kvalitně a zejména úroveň některých modelů je opravdu vysoká.

Většina prací byla navržena pro realizaci v různých lokalitách Brna a z vizualizací a modelů si mohou návštěvníci snadno představit, jak by se který projekt na daném místě vyjímal.

Témata tvoří pět skupin - veřejné stavby, bytové stavby, výrobní stavby, obnova památek a urbanistické studie. V galerii se tak sešla pestrá směsice návrhů od koncertního sálu pod Špilberkem, tribuny na Masarykově okruhu, přes nádraží na letišti v Brně-Tuřanech, centrum volnočasových aktivit na Brněnské přehradě, bytové a polyfunkční domy, rekonstrukce zámku v Kuřimi až po územní studie objektu Zbrojovky Brno nebo urbanististické řešení části Brno-Kohoutovice.

Jednotlivé práce jsou prezentovány vždy posterem o velikosti 70x100 cm, výkresy a modelem. Plakát na zdi většinou představuje vizualizaci projektu, na výkresech jsou rozkresleny plány projektu a jeho jednotlivých částí a model zachycuje celkovou situaci objektu včetně okolí. Modely studenti vytvářeli buď sami nebo si jejich zhotovení objednali na zakázku. Ovšem rozlišit který z nich byl vyroben doma a který pochází z rukou profesionála, je v některých případech nemožné.

Výstavu lze navštívit v průběhu celých prázdnin, zájemci o zhlédnutí se mohou předem domluvit na sekretariátě Ústavu architektury FAST VUT u paní Nezbedové, na telefonu 541 147 412.


 

    

Detailně rozpracované centrum volnočasových aktivit na Brněnské přehradě. Sestává z veslařského klubu, ubytovacích prostor, společenských místostí a venkovních bazénů. Návrh obsahuje mimo jiné i řešení filtrace vody pomocí filtračních membrán, aby se voda z přehrady dostávala do bazénů zbavená kalů a nečistot.

 

Koncertní sál v Brně situovaný pod svahem Špilberku v blízkosti úřadu ombudsmana směrem k Obilnímu trhu na první pohled vypadá jako rozehrané klávesy klavíru.

 

Návrh objektu hlavní tribuny a ředitelství Velké ceny Brna připomínající svým tvarem a zpracováním automobilový chladič.

Studie konkrétně navrhuje řešení hlavní budovy ředitelství, přilehlých prostor a paddocků, které již delší dobu nevyhovují světovým standardům pro takto významný objekt.

Ocelový skelet s plynule se měnící výškou, stavební křivky, barevné řešení fasád v závodním stylu a použitý systém žaluzií - to vše napomáhá dynamickému dojmu celé stavby.

 

 

    

      

  Nádraží VRT letiště Tuřany

      

  Urbanisticko architektonické řešení vybraného území - Zruč nad Sázavou

09.08.2012
  • Ústav architektury Stavební fakulty VUT v Brně

    Ústav architektury, který zahájil svoji činnost v akademickém roce 2005/2006 jako jeden z ústavů Stavební fakulty VUT v Brně nabízí budoucím architektům studium v bakalářských a magisterských studijních programech jako je Architektura, Management architektury nebo Prostorové plánování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444