Vyšperkujte svou kuchyni pomocí moderních kuchyňských dřezů

Kuchyňský dřez je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. I když máte doma myčku, dřez minimálně při vaření využijete. Jaké jsou moderní trendy v oblasti kuchyňských dřezů?

Dřezy už dávno nepatří pouze mezi praktické produkty bez špetky vkusu. Výrobci se snaží zaplnit poptávku po designových, luxusních a funkčních dřezech, takže se můžete setkat s opravdu velkým výběrem kuchyňského vybavení. Dřezy se neliší pouze svým typem, tvarem a velikostí. Moderní technologie si žádají i moderní materiály

Nerezové dřezy – univerzální klasika

Mnoha kuchyním stále vévodí nerezový dřez, protože je cenově dostupný, odolný vůči korozi, univerzální, a hlavně velice hygienický. Nerez se navíc skvěle udržuje, takže nemusíte používat speciální čistící přípravky.

Při svém výběru si však dejte pozor na složení nerezového dřezu, protože není nerez jako nerez. Kvalitní nerezové dřezy jsou vyrobeny z chromniklové potravinářské oceli a mají tloušťku minimálně 1,2 mm. Pokud narazíte na nerezový dřez o síle pod 0,4 mm, raději se takovému dřezu vyhněte, protože by ve vaší kuchyni moc dlouho nevydržel. 

Nerezové dřezy Franke jsou nestárnoucí klasickou. Zdroj: Franke
 

Granitové dřezy – špičkový design a vysoká odolnost

Moderní kuchyně čím dál častěji zdobí atraktivní a vysoce odolné dřezy z granitu. Jde o kombinaci žuly a polymerové pryskyřice, která vám zajistí nejenom přírodní kameninový vzhled, ale i extra odolnost vůči skvrnám a vysokým teplotám.

Navíc si můžete vybrat z několika přírodních barev od černé, přes odstíny šedé a béžové až po sněhobílou. Svou kuchyni tak můžete přizpůsobit přesně podle svých představ.   
 

Kompozitní dřezy – atraktivní vzhled a odolnost

Velice atraktivní vzhled mají i kompozitní nebo také tectonitové dřezy, které jsou levnější alternativou luxusnějších dřezů z granitu. I v tomto případě se nemusíte bát vysokých teplot nebo poškrábání. Tectonitové dřezy jsou sice lehké, ale také velice odolné. Jsou totiž vyrobeny ze směsi polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny.

I v tomto případě se setkáte s několika barevnými variantami od černé, přes šedou, pískovou až po bílou, takže se nemusíte omezovat. 

  
Designové kompozitní dřezy Grohe nabízí několik lákavých odstínů. Zdroj: Grohe

 

Keramické dřezy – snadná údržba a nevídaný lesk

Na trh se vrátily i keramické dřezy, které jsou lesklé, příjemné na omak, a hlavně odolné vůči skvrnám a poškození. Snadná údržba je totiž jejich obrovskou výhodou. Skvrny od červeného vína nebo černého čaje z glazury zmizí během chvilky pouze za pomoci měkkého vlhkého hadříku s trochou saponátu. 

A rozhodně se nemusíte bát poškození dřezu nebo odlupování glazury, protože glazura je perfektně vypálená a velice odolná. Například výrobce Villeroy & Boch provádí důkladné testy svých keramických dřezů a zaručuje jejich pevnost a odolnost.   

Keramické dřezy Villeroy & Boch mají skvělý lesk a jsou velice odolné. Zdroj: Villeroy & Boch

 

Kuchyňské sety

Abyste zachovali jednotný styl své kuchyně, nabízí spousta výrobců sety kuchyňských dřezů a dřezových baterií. Výhodou je zvýhodněná cena, design, který k sobě ladí a hlavně 100% kompatibilita baterie a dřezu.

Kuchyňské sety nabízí výrobci jako je například Franke, Grohe, Villeroy & Boch nebo Hansgrohe. Ti zajišťují vysokou kvalitu svých výrobků, funkčnost, ladící design a hlavně kompatibilitu.

Jak udržovat kuchyňské dřezy

Každý materiál je odlišný a vyžaduje jinou údržbu. Nerezové dřezy jsou snadné na údržbu, protože vydrží i hrubé zacházení a agresivnější prostředky. Přesto se však vyhněte drátěnkám nebo houbičkám s kovovými částečkami, které by mohly nerezový dřez poškrábat.  

U granitových a kompozitních dřezů se vyhněte používání agresivních čistících prostředků s obsahem bělících látek, kysličníku uhličitého, chlóru, kyselin nebo louhu. Tyto látky mohou odbarvit pryskyřici, která spojuje granitové části dřezu. A to určitě nechcete. 

Na čištění keramických dřezů používejte pouze navlhčený měkký hadřík s trochou saponátu. Lesklá glazura se snadno udržuje, takže není potřeba používat agresivní čistící prostředky. Vynechejte také čistící písek nebo abrazivní čističe, protože by mohly poškodit strukturu lesklé glazury.
Vždy doporučujeme číst pokyny od výrobce, protože ten zná své produkty nejlépe. Většina kvalitních výrobců sděluje, co můžete použít na údržbu svých kuchyňských dřezů i baterií. Výrobce Franke má dokonce svou vlastní čistící pastu pro dokonalou péči o kuchyňské dřezy. 
04.03.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444