Vyspělá technika pro pohodlný domov

Schneider Electric na veletrhu For Arch 2009

Letošní prezentace společnosti Schneider Electric na probíhajícícm veletrhu FOR ARCH zaujme především návštěvníky, kteří mají rádi chytré technologie pro zvýšení pohodlí domova nebo stavebníky, hledající jednoduché řešení elektroinstalace před chystanou rekonstrukcí bytu či domu. Triumfem společnosti Schneider Electric, která dodává na český trh mimo jiné moderní vypínače a zásuvky, je řešení Unica AirLink.

Líbilo by se vám zhasnout v jídelním koutě, rozsvítit lampičku vedle televize nebo zatáhnout žaluzie, aniž byste vstali z pohodlné pohovky či křesla? S bezdrátovými přístroji Unica AirLink a dálkovým ovládáním je to snadné.

Unica AirLink je řada bezdrátově ovládaných domovních přístrojů, které využívají pro výměnu informací rádiové technologie (stejné jako např. u dálkového ovládání zámků automobilů, garážových vrat apod.). Tyto systémy jsou velmi vhodné pro rekonstrukce elektroinstalace bez nutnosti poškození zdí v prostředí obytných budov. Velice usnadňují a zpříjemňují ovládání osvětlení a elektrických žaluzií. Snadno se instalují a programují.

„Tato technologie velmi usnadňuje rekonstrukce, protože není nutné pro vypínače natahovat ve zdi nové elektrické kabely. Ideální pak je v situaci, kdy po nějaké době uživatel domu či bytu zjistí, že by na některém místě potřeboval přidat vypínač,“ vysvětluje Jana Kaňovská z marketingového oddělení Schneider Electric. Řešení je v takovém případě zcela jednoduché a zvládne jej i laik. Stačí na zeď ve zvoleném místě přilepit či přišroubovat bateriový vysílač a doplnit jej vhodným krycím rámečkem. Klasický vypínač u dveří se pak vymění za kombinovaný stmívač ve stejném designu jako původní vypínač. Několika stisknutími programovacího tlačítka se poté provede spárování obou přístrojů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Unicu AirLink však využijí zejména moderní domácnosti, protože díky tomuto systému lze na dálku ovládat nejen světla, ale třeba i žaluzie. Všechny moduly přitom mají i elegantní design. Přijímač většinou vypadá jako tlačítkový stmívač, montuje se do standardního montážního rámečku vypínače. Vysílač může mít několik podob – klasický dálkový ovládač jako od televize, malý disk s kroužkem pro pověšení na klíče nebo může vypadat jako běžný vypínač v libovolném designu Unica s tím, že jeho plastové pouzdro je na zadní straně zcela ploché a lze jej tedy jednoduše připevnit na různé povrchy a předměty – zeď, sklo, dřevěné obložení, keramický obklad, nábytek atd.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
„Libovolné nastavení každého jednotlivého přijímače na jeden povel dálkového ovládače umožňuje vytvořit si prakticky jakýkoliv scénář pro celý dům nebo konkrétní pokoj, takže například po stisknutí tlačítka se symbolem sledování televize se zatáhnou žaluzie, stropní svítidla se setmí na 30 procent, rozsvítí se lampičky na zdech a rozvine promítací plátno. K jednomu přijímači lze naprogramovat až 32 vysílačů a každý může vykonávat jiný povel,“ uvádí příklad možného využití systému Unica AirLink Jana Kaňovská.
Na jubilejním 20. ročníku veletrhu For Arch společnost Schneider Electric předvádí (v hale 6, stánek A14) i další produkty pro inteligentní domácnosti jako systém automatizace KNX, který umí řídit jak osvětlení či zastiňovací doplňky (žaluzie, markýzy apod.), ale i vytápění, ventilaci nebo klimatizaci. K vidění však budou také tradiční vypínače a zásuvky Unica (včetně nejnovější řady Quadro) či Merten.

Veškeré produkty včetně cen je možné zhlédnout i na internetových stránkách www.vypinac.cz.
24.09.2009 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444