Výrobce dřevěných oken HON má nové pomocníky

Ten první je Ital a říkáme mu Giuseppe. Nejí, nepije, nekouří, potřebuje víceméně jen elektřinu, olej a sem tam servis, náš nový pomocník je totiž robot. Museli jsme mu udělat trochu místa v lakovně a dát ho do klece, je to přece jen velký stroj, ale jinak je na něj spolehnutí.

Zakázek, navzdory prognózám, je stále dost. Čeho však, nejen v naší firmě, není dost, jsou pracovní síly. Proto jsme se i my rozhodli jít cestou robotizace a pořídili stříkacího robota od firmy Tekma. 

Dalším důvodem, který potvrdil, že se jedná o správný a nutný krok, byla covidová situace. V době, kdy se přehnala nákaza firmou, hrozilo úplné zastavení celé výroby, neboť bylo najednou hodně lidí nemocných. Naštěstí k tomu nedošlo a výroba se pouze trochu zpomalila.

Při výrobě dřevěných oken je ještě stále potřeba hodně rukou, proto není možné využití techniky v celém procesu výroby, ale aspoň některé výrobní operace to umožňují. Jednou z nich je i nástřik povrchové úpravy, neboli lakování. Toto je pro robota ideální práce, protože se musí provádět rovnoměrně, systematicky a přesně, což jsou typické výhody robotických pomocníků.

Naučit robota správně pracovat ale není tak snadné a nějakou dobu to trvá. Musí se mu všechno naprogramovat do nejmenších detailů, vychytat všechny záludnosti a technické zádrhele, zjistit, které stříkací trysky jsou optimální a mnoho dalších věcí. I proto trvalo skoro 2 měsíce, než si robot na sebe začal vydělávat. Jelikož jsme čistě zakázková výroba, je každou zakázku nutné programovat, ale jakmile dostane robot patřičné zadání, pracuje už samostatně. Lakýrník může mezitím třeba připravovat materiál nebo další zakázku. 

A protože si zákazníci přejí čím dál větší okna, aby měli krásný výhled, pořídili jsme i nový, větší, stahovák okenních rámů - lis, který se používá na spojování jednotlivých dílů otvorových výplní. 
Málem se nám nevešel do dílny. Zato je oproti předešlému lisu o něco šikovnější a umí toho trochu více. Ani tento lis ale není úplně samostatný, i když dost práce obsluze ušetří, obzvlášť u hodně velkých kusů.

Věříme, že se nám investice do nových pomocníků vyplatila a přispěje k tomu, abychom stále vyráběli co možná nejlepší okna. Zájem o dřevěná a hlavně dřevohliníková okna je pořád na vzestupu, a doufáme, že jejich obliba a poptávka po nich bude trvat i nadále.

12.10.2022 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444