Vypěstujte si bylinky či zeleninu v užitkovém samozavlažovacím truhlíku vlastní výroby

Nabídka samozavlažovacích truhlíků na trhu je velice rozsáhlá. Můžeme si vybírat podle účelu, vzhledu či velikosti a dopřát svým rostlinám bez rozdílu druhu kouzlo kapilárního zavlažování. Pokud však chceme mít truhlík i jako užitkovou zahrádku, která bude platnou součástí kuchyně, potřebujeme typ s větším objemem zeminy.

Samotný princip samozavlažování pomocí knotů je jednoduchý. Květináč je horizontálně rozdělen na horní prostor s hlínou a spodní část, ve které je umístěn zásobník vody. Voda do hlíny vzlíná prostřednictvím textilních knotů, které obě části květináče propojují. Rostlina tak dostává pravidelný přísun vláhy a podle svých potřeb s ní nakládá. Hlína není přelitá, ani nevysychá a vytváří mimořádné příznivé podmínky. Většina rostlin se odmění svému pěstiteli za tento způsob zálivky bujným růstem a bohatou úrodou, jak se můžete přesvědčit na poslední fotografii v článku.

Náš truhlík má rozměry d 100 x š 30 x v 35 cm. Použitý materiál je olše, povrchově upravená tvrdým voskovým olejem. Uvnitř je vložena černobílá zahradnická folie, u vrchu přisponkovaná ke stěně. Tato velikost už by měla stačit i na pěstování rajčat, paprik a další zeleniny.


Jako pěstební nádobu ale můžeme použít v podstatě cokoliv a upotřebit tak nádoby, které už máme. Stará smaltovaná vanička? Je krásná, ale pokud bychom z ní chtěli mít květináč, musíme do ní prorazit otvory pro odvod přebytečné vody, jinak riskujeme uhnívání kořenů. A ještě zbývá sehnat takhle velkou podmisku. V případě samozavlažování tento problém odpadá.

Řešením je zásobník vody na míru, který najde využití v novém truhlíku či květináči stejně jako ve starém kamenném korytě. Jako levný, praktický a zdravotně nezávadný materiál jsme použili KGEM a PVC trubky, ze kterých se provádějí domovní instalace.

Materiál na výrobu jednoho truhlíku

  • 1 ks trubka 11 cm x 100 cm
  • víčka a zátky - na zařízlý kraj 1 x víčko, na originální kraj 1 x zátka (pokud budeme řezat více zásobníků z jedné dlouhé trubky, budou na dalších vždy 2 víčka)
  • 1 ks trubka 3,2 cm x  40 cm
  • 3 m textilní knot



Trubku si zařízneme dle potřeby na délku truhlíku, v našem případě 95 cm. Řez začistíme a nasadíme na něj víčko. Vedle víčka si naznačíme otvor a vyvrtáme jej. Buď velkým vrtákem přímo na míru nebo menším vrtákem s následnou úpravou hrubým půlkulatým pilníkem na velikost trubky 3,2 cm. Ta bude sloužit k doplňování zásobníku vodou.


Zbytek trubky si rozměříme a ve stejné rovině s otvorem pro doplňování vody v ní prořízneme díry pro knoty. My jsme použili obyčejnou pilku na železo a otvory poté dočistili plochým pilníkem, ale s úspěchem by šla použít například rozbrušovačka. Krajní otvory uděláme tenčí - bude v nich jen jeden knot, zatímco ve vnitřních otvorech budou vždy dva.



Nastříháme si knoty, my jsme použili 6 ks knotů o délce 50 cm, tedy celkem 3 metry. Provlečeme je otvory tak, aby později mohly vytvořit v hlíně oblouk a přitom bezpečně dosáhly na dno nádrže s vodou.


Trubku pro dolévání vody zařízneme dle výšky truhlíku, aby vyčnívala nad hlínu. Ve spodní části trubky doporučujeme udělat výřez, který zabraňuje jejímu naplnění a přetečení při doplňování vody. Trubku zastrčíme do připraveného otvoru. Nyní zbývá už jen umístit zásobník do truhlíku a zasypat jej zeminou. Tu přidáváme postupně a přitom vyrovnáme knoty do požadované pozice.


Do zásobníku této velikosti se pohodlně vejde 7 litrů vody a není výjimkou, že se nádrž dolévá jenom jednou týdně. Ovšem připravte se na to, že vzrostlé rostliny v letním vedru dokáží i takové množství vody vypít ohromující rychlostí. Nemusíte se tedy bát, že byste přišli o fyzický kontakt s rostlinkami. Zas tak úplně samo samozavlažování zavlažovat neumí.

26.05.2023 | David Mansfeld

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444