Vyměňte okna ještě před začátkem zimy

Uvažujete o výměně oken? Máte nejvyšší čas objednat si nová dřevěná nebo plastová okna a stihnout jejich výměnu ještě do Vánoc.

Dřevěná nebo plastová okna – jaká vybrat?

Dobrou zprávou je, že ať vyberete plastová okna nebo dáte přednost dřevěným oknům, je to z hlediska jejich vlastností úplně jedno. Rozdíl je hlavně v tom, že u dřeva je třeba počítat s vyšší cenou a určitou péči budete muset věnovat jejich povrchové úpravě.

Prostup tepla oknem, útlum venkovního hluku či bezpečnost - to vše jsou vlastnosti, kde plastová okna obstojí jako rovnocenná dřevěným oknům. Vlastnosti všech moderních oken se odvíjí od kvality a konstrukce profilu, typu zasklení a dobrého kování. Obecně platí, že tepelně izolační vlastnosti dřevěných i plastových oken jsou dány jejich stavební hloubkou a zvoleným zasklením. A pozor, sebekvalitnější okno zcela znehodnotí neodborná montáž.

Mýty o tom, že „plastová okna nedýchají a dřevěná ano“ jsou naprostý omyl

Správně seřízená a namontovaná nová okna utěsní interiér a zabrání únikům tepla. Pokud starými okny táhlo, šlo vlastně o přirozenou výměnu vzduchu, kterou ale nová okna odstraní. Dostatečné větrání je tak po výměně oken nezbytností a může chvíli trvat, než si na tento fakt zvyknete.

Podle čeho vybírat nová dřevěná nebo plastová okna

Ať se rozhodnete pro jakákoliv okna, především zvažte, co od nich čekáte. Požadavky na úsporu nejsou jedinou důležitou vlastností. O výběru by mělo především rozhodovat prostředí, kde se váš dům či byt nachází. Na rušných místech se vyplatí pořídit si protihlukové zasklení. Okna přístupná z chodníku je dobré mít lépe zabezpečena. Máte-li malé děti, budete asi zvažovat i jejich bezpečí. Pokud u vás hodně fouká či jde o klimaticky náročnější oblast, přizpůsobte i tomu svou volbu, u plastových oken se vyplatí pořídit si profil se středovým těsněním.

Kvalita plastových oken je skryta uvnitř profilu, ale u moderních typů plastových oken nejde o počet komor, důležitější je dostatečná výztuha, která je zodpovídá za to, že se plastová okna nebudou kroutit. Kvalita dřevěných oken závisí hodně na povrchové úpravě, vlastně určuje, kolik péče jim budete muset věnovat.
Zasklení tvoří většinu plochy jak plastových tak dřevěných oken, na vlastnosti má tak zcela zásadní vliv. V současné době je trendem volit izolační trojskla. Je ovšem dobré vědět, že i vlastnosti izolačních trojskel mohou být různé, a to v závislosti na tom, kolik slunečního světla a také tepla pustí do interiéru. Sluneční zisky jsou důležité zejména na jaře a na podzim. Ve speciálních případech je dobré volit také bezpečnostní, protihlukové zasklení atd.

Kování má nejen pro plastová okna zásadní význam. Na něm totiž záleží funkčnost oken. Při výběru je dobré pohlídat si zejména rozteč uzavíracích bodů, případně typ bezpečnostních uzávěrů a čepů.

Doplňky nejen pro plastová okna

Nezapomeňte si s novými dřevěnými či plastovými okny pořídit také doplňky, jako jsou parapety, vnější a vnitřní stínění, případně bezpečnostní mechanické či elektrické prvky. Ušetříte si tím nejenom náklady v některých případech i dodatečné stavební práce, ale esteticky a zejména funkčně bude vše dobře ladit.
13.10.2015 | PR
  • Česká okna Otherm

    Dopřejte si nádherná česká okna a dveře OTHERM s 20 lety tradice špičkové výrobní kvality a garancí původu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444