Výměnou plynového kotle ušetří desítky tisíc ročně

Foto: Daikin

Foto: Daikin

I v relativně novém domě (postaveném před dvaceti lety) s plynovým kotlem ušetří majitelé jeho výměnou za tepelné čerpadlo 39 000 Kč ročně.

Roční vyúčtování plynu od října 2021 do října 2022 bylo pro majitele domku ve východním cípu Prahy nemilým překvapením. Stejně tak výše předepsaných záloh na další období byla více než dvojnásobná. Skončila jim totiž fixace cen.

Majitelé domu se proto obrátili na specialisty, aby zjistili, zda by se přece jen i u nich tepelné čerpadlo nevyplatilo. V regionu, kde je dům postaven, mohli čerpat dotaci „Čistá energie Praha“ ve výši 100 000 Kč. V případě jiných regionů je možno čerpat alespoň 50 000 Kč dotaci na zpracování projektu a výměnu zdroje ohřevu teplé vody, protože nové tepelné čerpadlo zastane i tuto funkci.

Foto: Daikin. Původní plynový kotel a bojler byl nahrazen tepelným čerpadlem Daikin Altherma 3 H MT s integrovaným zásobníkem pro ohřev teplé vody o objemu 230 l.
 
Spočítaná úspora při tepelné ztrátě domu necelých 27 MWh za rok činila už při orientačním výpočtu online kalkulátorem 37 500 Kč. Odhad potvrdil a zpřesnil ještě specialista Daikin. Celková výše úspory a doba návratnosti bude značně záviset na vývoji cen energií, ale při současných regulovaných cenách plynu a elektřiny v dané lokalitě je roční úspora více než 39 000 Kč. Návratnost investice je po odečtení 100 000 Kč dotace spočítaná na cca 9 let. Celý rozhovor s odborníkem jste mohli vidět v Polopatě, pořadu České televize, nebo ho můžete zhlédnout zde.


Začátkem letošního roku došlo k instalaci tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H MT. Jde o středněteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda, které dokáže topnou vodu ohřát až na 65 °C a má energetickou účinnost vytápění A+++.

Foto: Daikin. Vnitřní jednotka tepelných čerpadel Daikin Altherma získala za svůj design ocenění Red Dot.
 
Díky tomu, že v domě byla plně funkční topná soustava, nebylo potřeba nic měnit a instalace trvala dva dny. Odpojení od tepla a teplé vody pak jen jeden den. Majitelé domu měli předem připravenou elektroinstalaci včetně potřebného jištění a také betonový základ pro umístnění venkovní jednotky.

Foto: Daikin. Venkovní jednotka tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H MT.
21.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444