Historie a původ Yuzu
Tradice zpracování yuzu je stará téměř 1 200 let a pochází z Asie, konkrétně z oblastí Číny, Jižní Koreje a Japonska. Plody yuzu jsou malé, s minimálním množstvím šťávy a značným počtem pecek. Přesto jsou ceněny pro svou výrazně aromatickou kůru, která se spolu se šťávou a dužinou používá k výrobě různých produktů, dodávajících typickou vůni a chuť.
Soutěžte o set: Pyramida pro pohodu – Yuzu, Maracuja, Zázvor
Zapojte se do soutěže. Soutěžní otázku najdete na konci článku.
Zdravotní benefity Yuzu
Yuzu je bohatý na vitamíny a antioxidanty, zejména vitamín C. Jeho šťáva, kůra i semena mají četné pozitivní účinky na zdraví, včetně antioxidačních, protizánětlivých, protirakovinných a antimikrobiálních vlastností. Tyto vlastnosti činí z yuzu nejen lahodný, ale i velmi zdravý doplněk stravy.
Využití Yuzu
Tradiční recept na horký nápoj je jednoduchý a nabízí mnoho variant. Yuzu lze připravit jako horký čaj - yuzu tea, osvěžujuící limonádu, přidat do koktejlů nebo jako ingredienci do pečení. Yuzu se skvěle hodí do bábovky, vánočky, na francouzský toast či bílého jogurtu na snídani. Je ideálním doplňkem k oblíbeným čajům, ledové kávě, limonádám, grogu, nebo v kombinaci s ginem a tonikem. Kombinací je mnoho a jedna lepší než druhá. Inspirace na recepty s YUZU najdete na
https://yuzu.cz/recepty/.
Rozmanité příchutě
Kromě yuzu nabízíme také další příchutě jako maracuju, zázvor, citron a grep. Tyto příchutě jsou zpracovány podle tradiční korejské receptury stejně jako yuzu a také nabízejí mnoho zdravotních benefitů a široké možnosti využití v kuchyni.