Výhody finské sauny

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Finská sauna je záležitost, která skvěle podpoří vaši fyzickou i psychickou kondici. To, jak blahodárný vliv má saunování na lidský organismus, vědí nejlépe obyvatelé severských zemí, odkud pojem sauna pochází. Saunování za vysokých teplot si užívají často, je to pro ně jak zasloužená chvilka relaxu po náročném dni, tak i společenská záležitost, při které se mohou setkat s přáteli.

Víte, jak se saunovat?

I když je saunování zábava, má jistá pravidla, která doporučujeme dodržovat. Ušetří vám to spoustu komplikací, především pokud jste nováček a nevíte přesně, jak bude teplo na vaše tělo působit. Základem je mu naslouchat a nedělat nic, co by vám nebylo příjemné. 

Saunovací proces není jen o samotném pobytu ve finské sauně, má několik fází, jejichž posloupnost a dobu trvání je vhodné následovat. Začít byste měli ve sprše, kde své tělo umyjete mýdlem či sprchovým šamponem. Následuje vstup do finské sauny, kam jděte nazí. Vyberte si pohodlné místo a můžete se usadit nebo položit. Na nižších lavičkách bude teplota nižší a naopak. Dbejte na to, abyste měli pod celým vaším tělem rozprostřen ručník nebo prostěradlo, a to včetně pod vašimi chodidly. V sauně setrvejte, dokud vám to bude příjemné, obecně doporučovaný čas je mezi 5 – 15 minutami.
Foto: Pixabay.com

Jakmile dokončíte zahřívací fází, nastává fáze postupného ochlazování. Začněte pozvolna studenou sprchou, pak se ponořte do ochlazovacího bazénku nebo jezírka, tam setrvejte, dokud nepocítíte chlad. Zabalte se do ručníku a užijte si odpočinek v relaxační místnosti. Ten může klidně trvat 20 – 30 minut.

Jakmile se budete cítit dostatečně odpočatí, můžete se vrhnout do druhého kola. Celý proces doporučujeme zopakovat ideálně třikrát, docílíte tak největšího účinku.

Dopřejte si relax

Dnes už je saunování ve finské sauně i u nás hojně rozšířeno. Můžete navštívit veřejné komplexy, pokud vám ovšem z nějakého důvodu nevyhovují, je možnost postavit si saunu třeba u vás doma nebo na zahradě. Obraťte se na odborníky, ti už vám se vším rádi pomohou.

Foto: www.saunaproject.cz
31.01.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444