Vybudujte si hospůdku v domě

Koupě rodinného domu na malé vesnici obnáší velké množství finančně i technicky náročných prací. Pokud se však podaří ty nezbytné zdárně dokončit, může majitel začít přemýšlet o dalších možnostech vlastní kutilské realizace. Jednou z neotřelých možností, kam napnout své síly, čas a finance může být například domácí hospoda. Co vše obnáší realizace prostoru, který vám bude v letních horkách i zimních mrazech závidět každý soused?

Hospoda – centrum vesnice 

Hospody bývaly především v minulosti zásadním středobodem obce. Sousedé se zde potkávali, diskutovali zde, když jeden něco potřeboval, oslovil druhého a podobně. V současné době však počet takových podniků spíše ubývá. Již dávno není samozřejmostí, že by měla každá vesnička funkční hospodu. Pokud vůbec nějakou, její provoz bývá často omezen na víkendy, nebo sezónu. Právě proto lze pochopit motivaci vybudovat si místnost s točeným pivem svépomocí. Byť se objevují i přesně opačné názory, že například rozmach půjčoven výčepních zařízení atd. pohřbívá pohostinství samo o sobě.

Čím začít?

Úplně základní předpoklad je určit, jestli máme odpovídající místnost, kde svůj malý soukromý podnik vybudovat. Jako první nás napadne sklep, ale v případě podpory obdobně smýšlející rodiny může být výčep umístěn klidně i v obývacím pokoji. Fantazii se meze v podstatě nekladou. Zajímavou alternativou může být prostor 3x4 metry, z které bývalí majitelé plánovali vytvořit udírnu, ale nápad nedotáhli do konce.

Prostor nejdříve připravíme po technické stránce. Pokud je potřeba vybudovat podlahu, musíme dbát na to, že přítomnost výčepu zvyšuje pravděpododnost špinění podlahy. Mělo by se také vymalovat, zařídit topení a dostatečné větrání. Důležitý je samozřejmě rovněž přívod vody. Tento problém, který řeší hlavně profesionální restauratéři, u amatérů obvykle odpadá. Ve chvíli, kdy vzniká hospoda, jsou totiž toaleta a kuchyně většinou dávno v provozu.  

Vyberte správné výčepní zařízení a značku piva
Po dokončení technických prací nastává čas zaměřit se na pivo samotné. Na českém trhu lze u specializovaných výrobců pořídit výčepní zařízení se vzduchovým kompresorem, odkapávačem a narážečem, které dokáže vychladit i 50 litrů piva za hodinu, tedy až 100 půllitrových piv. Přístroje mají dlouhou životnost a vysokou výkonnost, což oceníme především, pokud pořádáme větší akce (kupříkladu letní grilování, narozeniny nebo jakékoli jiné oslavy.) Akce se může konat v celém domě či na zahradě a hospůdka pak funguje jako nápojové centrum. 

Pokročilí uživatelé, kteří chtějí skutečně navodit dojem restaurace, pak mohou pořídit výčep s dvojí pípou. Druhý kohout se vyplatí zvláště, když u vás tráví čas děti. V nápojových obchodech je totiž možné pořídit nejen sudové pivo, ale také limonády nebo kofolu. Točený sladký nápoj coby alternativu ocení nejen děti ale i mnohý dospělý. Češi jsou jak známo národem pivařů odborníků, a proto můžeme potěšit hosty dvojím naraženým pivem, abychom uspokojili milovníky hořkých i sladších piv, ležáků nebo svrchně kvašených či silnějších nebo slabších. V různých cenových relacích podle značky piva jsou k dispozici sudy k naražení od 10 litrů až po velké. Je-li naraženo jen na jedné pípě, měl by provozovatel střídat levou i pravou. 

Drobnosti utváří celkový dojem

Zcela zásadní je se o provoz správně starat. Dbát na hygienu a čisté trubky. Jejich stav mnohdy o výsledné chuti piva rozhoduje dokonce více než značka. Když se ovšem tyto záležitosti dobře vyřeší, nastává čas přemýšlet, jak ještě více vyšperkovat hospůdku. Dobrou investicí se může stát malá vinotéka, o které jsme již psali. Hospůdka, která slouží vlastním nekomerčním účelům nebo sousedům, by měla působit především malebně, originálně, vtipně. 

Na trhu se nachází opravdu velká škála doplňků. Z dostupných lze uvést malý dubový soudek na slivovici, který návštěvníci uvítají při chladných zimních večerech. V případě preference některé pivní značky můžeme restaurační sortiment pořídit také v obchodech jednotlivých pivovarů. Většinou mívají v nabídce půllitry a celkově sklo s vlastním logem, pro pana výčepního zástěru, nebo pivní tácky. Nádech retro klasiky pak zaručeně přinese jejich keramická verze, jíž ocení především starší generace.
 
Chybět by rozhodně neměla křídová tabule, na níž lze křídou napsat, jaké pivo je na čepu. A v neposlední řadě neopomeňte výzdobu. Chodíte-li se ženou rádi do divadla, polepte stěny programy z jednotlivých představeních. Jste-li příznivci sportu a máte v hospodě instalovanou televizi pro kolektivní sledování utkání, polepte prostor plakáty sportovců. Nebo zvolte fotky svých blízkých, případně zde pověste hezký obraz. Fantazii se meze nekladou. Hlavní je, aby vznikl příjemný prostor pro trávení společného času, který bude vyhovovat jak vám, tak vašim blízkým. 
20.08.2019 | ms

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444