Jak správně vybrat střešní okno

Abyste si mohli užívat světlého, prosluněného podkroví, investujte do kvalitních střešních oken. Víte však, podle čeho vybírat? V článku se zaměříme na výběr velikosti okna, vhodné umístění, materiál, ze kterého je vyroben, a další faktory, které je užitečné při pořizování střešních oken sledovat.

Hlavní funkcí střešního okna je přivést do místností s kosenou střechou dostatek denního světla a čerstvého vzduchu. Vedlejší funkcí, neméně důležitou, je výhled ze střešního okna do okolí. Proto je tak důležité jeho správné umístění. 

Na střešní okna jsou kladeny mnohem vyšší nároky než na okna běžná, svislá. Je třeba se zaměřit na dostatečnou izolaci rámu okna, na kvalitu materiálu, typu zasklení a samozřejmě také na praktičnost ovládání. Naší snahou je minimalizovat nežádoucí rosení oken, protékání vody nebo profukování. Na co dále byste měli myslet?  

Jaký sklon má vaše střecha?

Ještě než začnete uvažovat o střešních oknech a hledat kvalitní realizační firmu, posuďte sklon střechy. Aby bylo zaručeno vodotěsné napojení, střešní okna se instalují do střech se sklonem od 15 do 90 stupňů, ne nižších.

Vyberte vhodnou velikost okna

Několikrát se stane, že si majitelé vyberou příliš malá okna a stěžují si pak na nedostatek světla. Je užitečné řídit se jednoduchým pravidlem. Plocha okna by měla odpovídat přibližně 10 až 12 % celkové užitné plochy místnosti. Pokud máte obývací pokoj o velikosti 20 m2, plocha okna by měla být alespoň 2 m2, takže budete potřebovat například dvě okna o rozměrech 78 x 140 cm. Abyste dosáhli přísunu denního světla do každého koutu vašeho podkroví, bývá doporučováno volit raději více menších oken než jedno velké. 

Kam okno umístit?

Vedle velikosti okna je nutné vybrat jeho vhodné umístění v prostoru. Jedině tak získáte dobře osvětlený interiér bez žádných tmavých míst. Denní světlo je pro lidské oči nejpřirozenější a žádné umělé osvětlení se mu nikdy nevyrovná.

 

Do jaké výšky a jaké otevírání okna?

Před instalací střešního okna budete muset stanovit výšku umístění. Zde nezapomínejte na nutnou nadezdívku. Podle zvolené výšky umístění okna nad podlahou pak vybírejte způsob otevírání okna.

Existují okna kyvná, okna s výsuvně-kyvným a výklopně-kyvným otevíráním. U oken s běžným kyvným (otáčivým) otevíráním zasahuje křídlo okna do interiéru a může zabraňovat nerušenému výhledu a vašemu pohybu v interiéru. Pokud máte střechu s nízkým sklonem okolo 30-55°, vyberte si výklopně-kyvné střešní okno s horním závěsem, protože je snadno umístitelné do nižších poloh a jeho křídlo nebude nijak bránit ani výhledu do okolí, ani pohybu v podkroví.

V chodbách nebo na schodištích jsme někdy nuceni střešní okna umístit do takových výšek, která pro nás nebudou přístupná. V takovém případě volíme střešní okna s možností elektrického ovládání. Další využití těchto typů oken je u systému centrálního řízení domu a nuceného větrání.

Dřevo, nebo plast?

Při výběru střešního okna se jistě setkáte se dvěma nejčastějšími typy. S okny dřevěnými a plastovými. Pro které se rozhodnout?

U dřevěných oken oceňujeme nezaměnitelný přirozený vzhled a právě pro jejich estetické vlastnosti se pro ně často rozhodujeme. Důkladně však zvažte funkční vlastnosti. Dřevěná okna jsou náchylná na vodu, a proto se nedoporučují umisťovat do místností s vyšší relativní vlhkostí vzduchu, jako jsou koupelny nebo kuchyně. Plastová okna naopak vlhkosti odolávají a jsou velmi trvanlivá. Výhody plastových oken sledujeme také v údržbě. Ta na rozdíl od oken dřevěných, která je nutné lakovat, nevyžadují žádnou péči.

I když existuje několik faktorů, které jasně mluví ve prospěch oken plastových, současný trh s okny poskytuje tak širokou nabídku, že i kvalitní dřevěné okno s velmi dobrým celkovým součinitelem prostupu tepla dokáže obstát.
 

Neustálý přísun čerstvého vzduchu

Co uděláte jako první, když se vrátíte z týdenní dovolené domů? Otevřete okna, abyste v bytě vyměnili vzduch. Výrobci střešních oken proto navrhli střešní okno s integrovanou větrací klapkou, která zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do interiéru i při zcela zavřeném okně. Takovou možnost oceníte zejména tehdy, kdy jste mimo domov, nebo v místnostech se zvýšenou koncentrací vlhkosti a případným výskytem plísní (koupelny) nebo pachů (kuchyně). Čerstvý vzduch do interiéru putuje přes filtr, který vás ochrání před hmyzem a prachem. Ventilační klapka umožňuje výměnu 22 m3 vzduchu za hodinu.

Technické vlastnosti, které je dobré sledovat

U střešních oken budeme sledovat tepelně-izolační vlastnosti, abychom předešli nežádoucímu úniku tepla a naopak přehřívání v létě. Proto nás bude zajímat takzvaný součinitel prostupu tepla a třída propustnosti vzduchu. Bezpečnost střešních oken zaručují tvrzená skla, hluk dokáže tlumit správné těsnění mezi křídlem a rámem okna.
 

Nezapomínejte

Jen na základě správné montáže můžete později v budoucnu nárokovat uplatnění záruky. Vždy se proto obracejte na prověřenou a proškolenou montážní firmu. Ani to nejlepší střešní okno nebude správně fungovat, pokud není adekvátně napojeno na střešní plášť.
 

20.09.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444